Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uitspraak van de Raad voor de Journalistiek

29 jan 04

Beslissing van de Raad voor Journalistiek inzake de klacht van F. Eeken
NOVA heeft in een uitzending van 1 september 2001 aandacht besteed aan Jomanda. De heer F. Eeken heeft hierop een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

Standpunten van de partijen
Klager stelt dat hij een definitive belastingaanslag heeft ontvangen voor een groot bedrag, omdat het Ziekenfonds de door hem gemaakte kosten voor het bezoeken van Jomanda niet vergoedt. Hij is de dupe van negatieve uitlatingen omtrent Jomanda en is derhalve door de berichtgeving persoonlijk in zijn belangen geschaad, alsdus klager.

Beoordeling van de ontvankelijkheid
Ingevolge artikel 2 lid 1 van het Regelement van de Raad komt slechts voor behandeling in aanmerking een klaagschrift dat is ingediend door een 'rechtstreeks belanghebbende'. Volgens het vaste oordeel van de Raad kan een klager zodanig worden aangemerkt, indien zijn belang bij de gewraakte publicatie direct betrokken is en hij door die publicatie persoonlijk in zijn belang is geraakt.

Klager heeft niet aannemelijk gemaakt dat de kosten voor zijn bezoeken aan Jomanda, zoals hij stelt, ten gevolge van de gewraakte berichtgeving niet aan hem worden vergoed. Ook overigens is niet gebleken van omstandigheden die kunnen leiden tot het oordeel dat het belang van klager direct betrokken is bij de gewraakte publicaties (vgl. onder meer: Schepers tegen 'De Ochtenden' (VPRO), RvdJ 2003/47 en Van Os tegen Huisjes en Algemeen Dagblad, RvdJ 2003/40).

Beslissing
Klager is in zijn klacht niet-ontvankelijk.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief