Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

John Edwards

5 feb 04

Is: Running mate van de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Edwards stelde zich aanvankelijk kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen, maar haakte tijdens de voorverkiezingen af.

Achtergrond: John Edwards wordt op 10 juni 1953 geboren in Seneca in de staat South Carolina. Hij groeit echter op in North Carolina, in de plaats Robbins. Hij heeft een moeilijke en armzalige jeugd. Zijn moeder, Bobbie, heeft een winkeltje en zijn vader, Wallace, werkt in de textiel.

Er is geen geld om de kinderen te laten studeren, dus helpt Edwards jarenlang zijn vader in de textielmolen om zijn studie aan de North Carolina State University te kunnen bekostigen. Na zijn afstuderen in 1974 gaat hij nog drie jaar rechten studeren aan de universiteit Chapel Hill. In 1977 is hij klaar.

Edwards woont tegenwoordig in de stad Raleigh en hij heeft een tweede huis in Washington. Hij is getrouwd met Elizabeth en heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon. Een vierde kind, de oudste zoon Wade, overlijdt in 1996.

Carrière: Edwards begint zijn carrière in 1977 als assistent van een rechter, Franklin T. Dupree. Hij klimt snel op tot een gerespecteerd advocaat. In 1978 is hij al vennoot bij het advocatenkantoor Dearborn & Ewing in Nashville. In 1984 wordt hij partner bij het kantoor Tharrington Smith & Hargrove in Raleigh en in 1993 start hij samen met een collega een eigen kantoor: Edwards & Kirby. Edwards wint talloze rechtszaken tegen grote bedrijven en staat er vooral om bekend dat hij het opneemt voor de 'minderbedeelden'. In 1998 wordt hij gekozen tot senator van North Carolina.

Presidentskandidaat: Edwards stelt zich in 2003 kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2004. Hoewel hij in eerste instantie niet veel kans lijkt te maken, ontpopt hij zich als een van de populairdere kandidaten van de democratische voorverkiezingen. In de staat Iowa wordt hij na favoriet Kerry tweede en hij wint - uiteraard - in South Carolina.

Edwards heeft ontegenzeglijk de 'good looks', zoals de presidenten Kennedy en Clinton dat ook hadden. Dat is een belangrijk wapen om de sympathie van de gemiddelde Amerikaan te winnen. Verder zet hij zichzelf graag neer als de verpersoonlijking van de verloren gewaande Amerikaanse droom. Hij herhaalt daarbij met grote regelmaat hoe moeilijk zijn eigen jeugd is geweest.

Waarnemers denken dat Edwards te licht is voor het presidentschap. Hij zit pas één termijn in de senaat en heeft niet erg veel ervaring op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid. Terwijl dat juist de thema's zijn waarmee president Bush keihard campagne zal gaan voeren.

Running mate:
Edwards haakt af als presidentskandidaat als tijdens de voorverkiezingen blijkt dat hij niet populair genoeg is. Op 6 juli 2004 kiest Kerry hem als running mate. Het is een gewaagde keuze, omdat Edwards aanzienlijk meer charisma heeft dan Kerry. Maar een voordeel is dat de running mate uit de zuidelijke staat North-Carolina komt. Als Kerry écht kans wil maken tegen George Bush, moet hij het zuiden voor zich zien te winnen.

(Bron: NOS/Johnedwards2004.com)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief