Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koos Plooy

19 feb 04

Is: officier van justitie en Nederlands meest bekende 'crimefighter'.

Carrière: Plooys carrière begint als officier van justitie in Utrecht. Daar behandelt hij zowel milieu- en jeugdzaken als de zware criminaliteit. In 1998 vertrekt Plooy naar Amsterdam. Sinds 2001 houdt hij zich uitsluitend bezig met zware criminaliteit, met nadruk op strafrechtelijke onderzoeken naar ambtelijke corruptie en criminele netwerken.

Bekendheid: Hij staat bekend als een degelijk en rustig aanklager. Hij is recht door zee en een harde werker. Als aanklager in de zaken tegen Mink K., Charles Z., Volkert van der G ., en de lijfwacht van Sam Klepper, verwerft Plooy nationale bekendheid. Ook participeert hij in het onderzoek naar de bomaanslag op kunstenaar Rob Scholte.

Mogelijke aanslag: In september 2003 wordt bekend dat criminelen plannen hebben om Plooy te vermoorden. Jotcha Jocic is genoemd als mogelijke opdrachtgever. De criminele organisatie van Jocic geldt als uiterst gewelddadig. De aanslag op officier van justitie Plooy, die Jocic in Bulgarije samen met enkele bendeleden van de Joegoslaaf liet aanhouden, zou moeten worden gepleegd met een raketwerper.

Jocic: Jocic, die in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught gevangen zit, wordt door de Amsterdamse politie verdacht van betrokkenheid bij een reeks van liquidaties in het criminele milieu. Zo zou hij opdracht hebben gegeven voor de moorden op topcriminelen Sam Klepper en Jan Femer.

Plooy onderzoekt alle geruchtmakende afrekeningen van de afgelopen jaren. Een onderzoek waarbij haast is geboden: Jocic' straf (voor het schieten op een agent) zit er bijna op. Half maart komt hij vrij en wordt hij vrijwel zeker uitgeleverd aan Duitsland voor een drugszaak.

Kroongetuige: Om Jocic op tijd in Nederland te kunnen vervolgen voor de moorden en de zaak-Plooy, wilde de recherche een doorbraak forceren door een crimineel als kroongetuige in te zetten. Maar de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, Joan de Wijkerslooth , zou dat verboden hebben.

Openbaar Ministerie: Het verbod leidt tot grote onrust binnen het OM. Critici vinden dat het College de getuigeverklaring moet gebruiken, ondanks de risico's ervan. Het College wil echter geen deals sluiten met criminelen, vanwege slechte ervaringen in het verleden. In dit geval gaat het om een crimineel die bescherming vraagt in ruil voor het afleggen van zijn getuigenis in de rechtszaal.

19 februari 2004: Plooy stopt met zijn onderzoek. Daarbij speelt een brief van de top van het OM, het College van Procureurs-Generaal, aan de hoofdofficieren van justitie een rol. Het College trekt daarin de ernst van de bedreigingen aan het adres van Plooy in twijfel. Plooy blijft wel bij het Amsterdamse parket, maar zal zich met andere zaken gaan bezighouden.

(Bronnen: Wikipedia, Volkskrant, NRC, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief