Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Simon Vinkenoog

23 feb 04

Is: Schrijver en dichter. Vinkenoog is sinds 23 februari 2004 ad-interim Dichter des Vaderlands.

Achtergrond: Simon Vinkenoog wordt op 18 juli 19 28 geboren in Amsterdam als enige zoon van Hendrik Albert Vinkenoog en Anna Katharina van Meel. Hij volgt tijdens de Tweede Wereldoorlog de mulo en haalt in 1944 zijn diploma. Daarna gaat hij niet verder studeren, maar wordt eerste bediende bij uitgeverij Querido.

Vinkenoog trouwt in 1946, maar verlaat zijn vrouw in 1948 weer voor een andere vrouw, Judith Cohen. Hij treedt in totaal zes keer in het huwelijk.

Loopbaan:
In 1948 vertrekt Vinkenoog naar Parijs en gaat bij Unesco werken als pakknecht. Hij zet het eenmanstijdschrift Blurb op, waarvan in mei 1950 het eerste nummer uitkomt. Het blad wordt in 1951 weer opgeheven wegens "een teveel aan tijdrovende belangstelling".

In 1950 debuteert Vinkenoog met de dichtbundel Wondkoorts. Een jaar later komt zijn geruchtmakende bloemlezing Atonaal uit, waaruit de zogeheten 'Beweging van Vijftig' (later verbasterd tot 'De Vijftigers') ontstaat. Zijn eerste prozaverhaal, 'Zolang te water' verschijnt in 1955. In 1963 richt hij een nieuw tijdschrift op: Kunst van nu.

Naast gedichten en boeken schrijft Vinkenoog talloze columns, kronieken, dagboeken en vertalingen voor verschillende bladen, waaronder BRES en De Haagse Post (later HP/De Tijd). Vinkenoog ontvangt in 1986 de 's Gravesandeprijs van de Jan Camperstichting voor "zijn stimulerende activiteiten op het terrein van de literatuur, in het bijzonder van de poëzie".

DDV: Op 23 februari 2004 wordt hij gekozen tot waarnemend Dichter des Vaderlands. De verkiezing gebeurt via internet omdat er zo snel mogelijk een opvolger gevonden moet worden voor de eerste Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij, die aangeeft dat hij geen gelegenheidsgedichten meer wil schrijven. Vinkenoog blijft in functie tot Gedichtendag 2005 (27 januari 2005). Dan wordt een nieuwe DDV benoemd.

Opmerkelijk: Vinkenoog krijgt in 1965 zes weken gevangenisstraf opgelegd wegens het bezit van 0,16 gram marihuana.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief