Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kathalijne Buitenweg

10 mrt 04

Is: Sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Ze is lid van de Begrotingscommissie en houdt zich verder bezig met politie- en justitiesamenwerking, asiel en migratie. Bij de Europese verkiezingen van 2004 is ze lijsttrekker voor GroenLinks.

Achtergrond: Kathalijne Buitenweg wordt op 27 maart 1970 geboren in Rotterdam. Ze studeert geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar propedeuse, in 1989, gaat ze Europese studies en Amerikanistiek studeren.

Carrière: Buitenweg werkt tijdens haar studie als administratief assistent bij de Internationale Jonge Natuurvrienden. In 1994 loopt ze stage bij de Europese Commissie. Na haar stage gaat ze bij de Europese GroenLinks-delegatie werken.

In 1998 wordt ze beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. In februari 2004 wordt ze door het congres van GroenLinks gekozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 2004. Haar beleidsterreinen zijn onder meer justitie, binnenlandse zaken en burgerrechten, asiel en migratie, hervorming van de Europese Unie en Zuid-Afrika.

'Coup': Buitenwegs benoeming tot lijsttrekker is voor velen een verrassing omdat ze eerder aangeeft geen hogere plek dan de tweede plaats te ambiëren. Tot vlak voor de stemming in het GroenLinks-congres is de 46-jarige Joost Lagendijk, voorman van de partij in het Europees Parlement, dan ook de aangewezen kandidaat.

Maar de partijleden dreigen in opstand te komen omdat ze uit meer kandidaten willen kunnen kiezen. Op het laatste moment stelt de populaire, 33-jarige Buitenweg zich dan toch maar beschikbaar voor de eerste plek. Ze krijgt 295 stemmen tegen 219 voor Lagendijk. Critici noemen de gang van zaken wel de 'coup' van GroenLinks.

(Bronnen: Grondwet Europa.nl/GroenLinks/NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief