Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gijs de Vries

25 mrt 04

Is: Europees veiligheidscoördinator.

Brussel: Met zijn benoeming tot Europees veiligheidscoördinator zet Gijs de Vries zijn politieke loopbaan voort op de plek waar hij tot dusver zijn grootste triomfen vierde: Brussel. Van 1984 tot 1998 is de VVD'er lid van het Europees parlement. De laatste vier jaar is hij voorzitter van de 52-koppige liberale fractie.

Naam: In het europarlement heeft De Vries een uitstekende naam opgebouwd. De liberaal spreekt zijn talen, kent zijn dossiers, toont zich scherp en bondig in het debat en is een bekwaam onderhandelaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij Nederlandse kabinetsformaties zijn naam telkens valt.

Staatssecretaris: In 1994 bedankt De Vries nog voor een post van staatssecretaris van Defensie. Maar vier jaar later laat hij kort na de Nederlandse parlementsverkiezingen weten dat hij het in Brussel voor gezien houdt. "Het wordt tijd voor wat anders.'

De Vries wordt benoemd tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het tweede paarse kabinet. Hij wordt verantwoordelijk voor rampenbestrijding en koninkrijksrelaties. Veel Binnenhofwatchers hadden verwacht dat hij voor een zwaardere functie in aanmerking zou komen dan dit 'staatssecretariaat voor brandweer', zoals het spottend wordt genoemd. Naar verluidt is zijn niet erg uitbundige relatie met toenmalig VVD-leider Bolkestein er de oorzaak van dat De Vries geen ministerschap in de wacht weet te slepen.

Geklungel: Als staatssecretaris komt De Vries zelden in de schijnwerpers. En als dat al gebeurt, is het vanwege geklungel door de overheid bij de rampen in Volendam en Enschede. De periode 1998-2002 wordt dan ook niet als een hoogtepunt in de carrière van De Vries herinnerd.

Balkenende I: Bij de formatie van het eerste kabinet-Balkenende wordt De Vries helemaal gepasseerd. De VVD mag wel de staatssecretaris leveren voor Europese Zaken, maar die post gaat verrassend naar cultuurspecialist Nicolaï. De Vries zou binnen zijn door eurosceptici gedomineerde partij als te 'Europaminded' zijn beschouwd.

Conventie: Toch krijgt De Vries eind 2002 alsnog een Europese functie toebedeeld, zij het een tijdelijke. Hij wordt de Nederlandse vertegenwoordiger in de Conventie, de denktank die de komst van een Europese grondwet moet voorbereiden. De VVD'er vervangt daarin voormalig D66-leider Van Mierlo, die het aan de stok krijgt met het nieuwe kabinet.

Dossierkennis: Zijn Europese dossierkennis, opgebouwd tijdens zijn periode als europarlementariër, komt De Vries in de Conventie uitstekend van pas. Hij weet daardoor al snel een belangrijke rol op te eisen tijdens de onderhandelingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kabinet meteen aan de VVD'er denkt als er een kandidaat naar voren geschoven moet worden voor een nieuwe Europese topfunctie: die van coördinator veiligheidsbeleid.

Moeilijk: De Vries zal het op die positie niet makkelijk krijgen. Hij wordt geacht de inlichtingendiensten van de EU-lidstaten beter te laten samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. Maar daarbij krijgt hij onherroepelijk te maken met tegenwerking uit vooral de grote lidstaten. De geheime diensten in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk houden niet van pottenkijkers en bemoeials. Zijn gedegen kennis van het Europese mijnenveld zal De Vries dan ook uitstekend van pas komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief