Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Jeroen Dijsselbloem

1 apr 04

Is: Lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en woordvoerder vreemdelingenbeleid en integratie voor zijn partij.

Achtergrond: Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem wordt op 29 maart 1966 geboren in Eindhoven. Hij gaat naar de katholieke lagere school in Son en Breugel en daarna naar het Eckartcollege in Eindhoven, waar hij zijn vwo-diploma haalt. In 1985 gaat hij landbouweconomie in Wageningen. Als hij in 1991 is afgestudeerd, gaat hij in Ierland bedrijfseconomie studeren aan de University College Cork.

Dijsselbloem woont in Wageningen. Hij woont samen en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.

Loopbaan: In 1993 wordt Dijsselbloem lid van de PvdA-Eurodelegatie én beleidsmedewerker van de PvdA-Kamerfractie in de Tweede Kamer. Daarnaast wordt hij in 1994 lid van de Wageningse gemeenteraad.

In 1996 krijgt hij een baan op het ministerie van Landbouw: hij wordt politiek-bestuurlijk medewerker bij het stafbureau van minister Van Aartsen. Na twee jaar wordt hij politiek-bestuurlijk medewerker van staatssecretaris Faber van Landbouw. In 2000 gaat Dijsselbloem naar de Tweede Kamer. Hij houdt zich bezig met veiligheid, vreemdelingenbeleid en grotestedenbeleid. Verder is hij ondervoorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Integratie:
Net als veel andere leden van de PvdA vindt Dijsselbloem dat het huidige debat over integratie en nieuwkomers 'te repressief' is en niet bijdraagt aan de integratie. "Er is een enge sfeer ontstaan", zegt hij eens in een dagblad. "Het is zeer urgent dat de integratie in een versnelling raakt zodat het draagvlak voor migratie, die altijd zal blijven bestaan, kan terugkomen."

(Bron: Parlement.com/Dijsselbloem.com)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief