Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Condoleezza Rice

7 apr 04

Is: De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten en daarmee de belangrijkste adviseur van president George W. Bush. Rice zal naar alle waarschijnlijkheid Colin Powell als minister van Buitenlandse Zaken opvolgen.

Achtergrond: Condoleezza Rice wordt op 14 november 1954 geboren in Birmingham, in de zuidelijke staat Alabama. Ze groeit op met de les dat je als zwart meisje twee keer zo hard je best moet doen om iets te bereiken. Dat doet ze dan ook: al op haar vijftiende gaat ze naar de Universiteit van Stanford en op haar negentiende studeert ze af in politieke wetenschappen. Daarnaast behaalt ze een graad in internationale studies. Ze is gespecialiseerd in Russische en Oost-Europese kwesties.

Carrière: In 1987 wordt Rice aangesteld als adviseur in de top van de Amerikaanse strijdkrachten. Daarna verdient ze haar sporen als raadgever van president Ronald Reagan en zijn opvolger George Bush. Bush introduceert haar in 1989, tijdens een bezoek aan Sovjet-leider Michail Gorbatsjov in Moskou: "Deze vrouw vertelt mij alles wat ik over de Sovjet-Unie moet weten." Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie wordt onder leiding van Rice het nieuwe Amerikaanse buitenlandbeleid bepaald.

In de aanloop naar de verkiezingen in 2000 staat Rice George W. Bush bij bij spreekbeurten over buitenlandse zaken en defensie-thema's. Ze toont zich een voorstander van het versterken van de Amerikaanse strijdkrachten. Niet voor vredesmissies, aldus Rice, maar om het hoofd te kunnen bieden aan 'schurkenstaten' als Irak en Noord-Korea.

In 2001 wordt ze door president Bush aangesteld als nationale veiligheidsadviseur. Daarmee wordt ze een van de voornaamste raadgevers op het gebied van nationale veiligheid en het buitenlandse beleid van Amerika. Ze is de eerste vrouw die het schopt tot adviseur van een president. Haar voorgangers zijn onder anderen Henri Kissinger, Zbigniew Bzrezinski, Brent Scowcroft en Samuel Berger.

Veiligheidsadviseur: De benoeming van Condoleezza Rice als nationale veiligheidsadviseur is voor velen een grote verrassing. Ze is vrouw, jong en zwart, maar belangrijker nog: ze heeft volgens critici te weinig ervaring met de wereld buiten Amerika en Rusland.

Rice staat echter ook bekend als zeer briljant, keihard én zeer ambitieus. En door de ontwikkelingen na 11 september 2001 spijkert ze haar kennis van de wereld snel bij. Sinds de aanslagen is Rice waar Bush is; ze heeft volgens insiders een zeer grote invloed op de president. De twee zijn ook buiten het werk goede vrienden.

Commissie-9/11: Rice getuigt op 8 april 2004 onder ede en in het openbaar voor de commissie-9/11, die de terreurdreiging voor 11 september 2001 onderzoekt. Ze moet antwoord geven op de vraag of ze terreurwaarschuwingen in de periode voor de aanslagen al dan niet ter harte heeft genomen.

Volgens Rice heeft de bestrijding van al-Qaeda had van meet af aan de hoogste prioriteit gehad in het veiligheidsbeleid van de regering-Bush. De veiligheidsdiensten beschikten bovendien over onvoldoende concrete informatie om deze aanslagen te voorkomen.

In de weken voorafgaande aan de aanslagen vingen de inlichtingendiensten wel signalen op die erop wezen dat er iets groots stond te gebeuren, maar deze aanwijzingen waren volgens Rice veelal "frustrerend vaag". Ze bevatten geen enkele indicatie over het tijdstip, de plaats en de manier waarop terroristen van plan waren de VS te treffen.

(Bron: BBC/ANP/NRC Handelsblad/Amerika.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief