Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Lousewies van der Laan

10 jun 04

Is: Fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer. Zij volgt op 3 februari 2006 Boris Dittrich op die aftrad vanwege de rol van D66 tijdens het Afghanistan-debat.

Was: Lid van de Tweede Kamerfractie van D66, en was drieënhalf jaar europarlementariër in Brussel.

Persoonlijk: Lousewies (L.W.S.A.L.B.) van der Laan wordt geboren op 18 februari 1966 in Rotterdam.

Onderwijs: Van der Laan studeert rechten aan de Rijksuniversiteit in Leiden. In 1990 studeert zij af. Daarna doet zij de post-doctoraalopleiding internationale betrekkingen aan de School for Advanced International Studies, John Hopkins Universiteit in Bologna in 1991. Vervolgens loopt zij stage bij Greenpeace in Brussel op de afdeling milieuorganisatie én loopt zij een stage bij het kabinet van de vice-president van de Europese Commissie, Frans Andriessen.

Loopbaan: Van 1991 tot 1994 is Van der Laan medewerker aan het Tacis-programma bij de Europese Commissie. In 1995 is zij milieudeskundige bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen. Tot 1997 is Van der Laan lid van het kabinet van Europees Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Van den Broek Daarna is zij tot 1999 woordvoerder voor de Europees Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Van den Broek. Van 1999 tot 2003 is Lousewies van der Laan fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement

Europa: In de visie van Van der Laan reikt de verantwoordelijkheid van de politiek verder dan de Nederlandse grenzen: het geldverspillende Europese landbouwbeleid moet op de schop. D66 moet daarbij dierenwelzijn, milieu en de Derde Wereld voorop stellen. Internationale politiek is geen democratisch proces. Dat betekent in de opvatting van Van der Laan dat D66 op moet komen voor de internationale spelregels: vóór een internationaal strafhof, vóór een Europees asielbeleid en tegen een politiek waarin de grote landen onderling de dienst uitmaken.

(Bron: D66, Lousewiesvanderlaan.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief