Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nana Mouskouri

10 aug 04

Is: Al 45 jaar zangeres.

Achtergrond: Iona - Nana voor familie en vrienden - Mouskouri wordt op 13 oktober 1934 geboren in Chania, op het Griekse eiland Kreta. Ze heeft een oudere zus, Jenny. Haar vader en moeder, Constantin en Alice, werken in de plaatselijke bioscoop. Vader is projectionist, moeder wijst de bioscoopgangers hun plaatsen.

In 1936 verhuist het gezin naar Athene. Nana en haar zus blijken grote muzikale talenten te zijn, dus beginnen ze al jong met muziek studeren. Nana gaat op haar vijftiende naar het prestigieuze conservatorium van Athene. Ze leert zingen in het Engels, Spaans, Italiaans, Duits en Portugees.

Mouskouri trouwt in 1956 met George Petsilas, een muzikant. In 1968 wordt haar zoon Nicolas geboren, in 1970 krijgt ze een dochter, Hélène. Niet lang daarna gaan zij en Petsilas weer uit elkaar. In 1993 trouwt ze opnieuw, met André Chapelle, met wie ze al tientallen jaren een relatie heeft.

Carrière: Mouskouri studeert aan het conservatorium in Athene klassieke muziek, maar op aanraden van vrienden gaat ze al snel jazz zingen. Tot teleurstelling van het conservatorium, dat de nieuwe muziekstroming verderfelijk vindt. Als ze tijdens een optreden voor de Griekse radio jazz ten gehore brengt, wordt ze door haar docent van school geschorst; ze mag dat jaar haar examens niet doen.

Mouskouri besluit haar carrière dan maar in eigen hand te nemen. Ze gaat optreden in een club, Zaki. Daar ontmoet ze de bekende Griekse componist Manos Hadjidakis. Die is zo onder de indruk van haar stem dat hij liedjes voor haar gaat schrijven.

Met de nummers 'La Procession' en 'Le Jeune Cyprès' wint Mouskouri in 1960 het Griekse Songfestival. Een maand later wint ze ook het Mediterraanse Songfestival in Barcelona. Daarna gaat het snel met haar carrière, tal van Europese en zelfs Amerikaanse platenmaatschappijen bieden haar contracten aan.

Mouskouri tekent uiteindelijk een Frans platencontract. Haar debuutsingel 'Weisse Rosen Aus Athen' wordt een grote hit; er worden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Ook de nummers daarna, 'The Girl From Greece Sings' en 'My Colouring Book' zijn een groot succes. In één klap is Mouskouri een internationale ster. Al snel verruilt ze haar Franse platenmaatschappij voor Philips.

Ze scoort de ene hit na de andere, treedt op over de hele wereld en werkt samen met grote sterren als songwriter Michel Legrand, Harry Belafonte en Quincy Jones. Enkele van haar grootste hits zijn 'L'Enfant Au Tambour', 'Au Coeur De Septembre, 'Adieu Angélina', 'Over And Over', 'Try To Remember' en 'Only Love'.

Unicef: Hoewel Mouskouri zeer druk is met concerten geven en platen opnemen, gaat ze in 1993 in op het aanbod van Unicef om ambassadeur te worden. Haar eerste missie voert naar Bosnië. Ze is zo onder de indruk van naoorlogse ellende daar, dat ze liefdadigheidsconcerten geeft om geld in te zamelen voor de Bosnische oorlogsslachtoffers.

Europees Parlement: In 1994 wordt Mouskouri gekozen in het Europees Parlement als afgevaardigde van de Griekse Nieuwe Democratische Partij. Ze krijgt Derdewereld- en culturele issues in haar portefeuille. Naast haar werk voor Unicef en het Parlement gaat haar zangcarrière onverminderd door. In 1998 stapt ze weer uit de politiek.

Olympische Spelen:
Als in 2004 de Olympische Spelen in Athene worden gehouden, hoopt Mouskouri dat ze het openingslied mag zingen. Maar de organisatie gaat aan haar voorbij en kiest voor jongere artiesten als de IJslandse zangeres Björk en de Nederlandse dj Tiësto. Mouskouri is diep teleurgesteld. Ze had haar carrière willen afsluiten met de Spelen, zegt ze in een interview met NOVA.

(Bron: rfimusique.com/nana-mouskouri.net)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief