Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Mat Herben

5 okt 04

Is: Sinds 23 mei 2002 lid van de Tweede Kamerfractie van Lijst Pim Fortuyn. Bij de verkiezingen van 2003 is hij lijsttrekker van de LPF en tot 5 oktober 2004 is hij fractievoorzitter.

Chaos: De chaos binnen de Lijst Pim Fortuyn is compleet als Mat Herben zich begin oktober 2004 meldt als lid van de partij LPF, nadat hij twee maanden eerder met de voltallige fractie het lidmaatschap heeft opgezegd. De fractie lijkt een dag na deze daad al uit elkaar te vallen. Herben komt tot zijn opmerkelijke daad omdat hij vreest dat de rechter de fractie zal verbieden de naam LPF nog langer te gebruiken. Het partijbestuur heeft daar in een kort geding om gevraagd en wordt door de rechter inderdaad in het gelijk gesteld.

Maar als Herben zijn functie als fractievoorzitter neerlegt, keert de rust in de fractie weer even terug. Binnen de fractie is afgesproken dat Herben tot begin 2005 de tijd krijgt om orde op zaken te stellen binnen de partij. Kamerlid Gerard van As neemt het fractievoorzitterschap over.

Stabiele partij: Herben vindt het besluit om het lidmaatschap op te zeggen, achteraf ondoordacht. "Ik was daar toen al tegen, maar ben meegegaan omdat ik een nieuwe politieke beweging een kans wilde geven. Maar voor een groep-Nawijn of groep-Herben voel ik helemaal niks.' Herben denkt dat als hijzelf voorzitter of vice-voorzitter wordt van het partijbestuur het mogelijk moet zijn de LPF te hervormen tot een stabiele partij.

Compromis: Drie keer in de nog jonge geschiedenis van het fortuynisme, wordt Herben door zijn partijgenoten op het schild gehesen, terwijl hij eigenlijk een positie in de luwte ambieert. Herben wordt gewaardeerd omdat hij met iedereen door één deur kan en de partij op moeilijke momenten bij de hand neemt. Maar ook altijd is er de kritiek: Herben is te gematigd, zoekt te veel het compromis en laat op het Binnenhof te weinig van zich horen.

Lijsttrekker: Mathieu Herben (1952) wordt in oktober 2002 tot fractievoorzitter gekozen van de LPF. Bij de verkiezingen van 2003 was hij al lijsttrekker. Eerder was hij dat van 16 mei tot 28 augustus 2002. Hij houdt zich in de Tweede Kamer behalve met het algemene politieke beleid bezig met Buitenlandse Zaken, Antilliaanse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

Rijzende ster: Herben wordt als woordvoerder van de LPF na de dood van Pim Fortuyn al snel een van de bekendere gezichten op de kandidatenlijst van de LPF. Wie een interview met een LPF-kandidaat wil, moet eerst langs Herben. En als toenmalig LPF-bestuurslid en vice-voorzitter John Dost zichzelf in het weekend voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 uitroept tot leider van de partij, reageert Herben meteen en trekt het leiderschap naar zich toe: "Ik ben het interne gekonkel meer dan zat. Voorlopig ben ik hier de leider."

Woeste uitspraken: Herben is een van de weinige invloedrijke LPF'ers die zich niet vergaloppeert met woeste uitspraken. "Laat niemand zijn hand opheffen in de naam van Pim", zo bezweert hij nadat de LPF bij haar eeste Tweede Kamerverkiezingen 26 zetels heeft binnen gesleept. Hij benadrukt dat er maar een schuldige aan de moord op Pim Fortuyn is, en dat is de dader. Over de grote zege van de partij zegt hij in die tijd. "Wij hebben gewonnen en verloren. We voelen ons vandaag wees: we zijn onze onderwijzer kwijt."

Defensie: Herben werkt voor zijn politieke carrière ruim 22 jaar voor het ministerie van Defensie. Hij was onder meer voorlichter en algemeen hoofdredacteur van de periodieken op het ministerie. Voor Herben staan Fortuyns ideeën centraal. "Veel ervan kan ik dromen, mede door de honderden interviews die Pim heeft gegeven. We hebben een soort groen boekje Pim Fortuyn, dat een leidraad voor ons is om mee aan de slag te gaan." Maar Herben neemt Fortuyns 'De puinhopen van acht jaar paars' wel met een korreltje zout. Herben's favoriete Fortuyn-boek is dan ook niet zijn publicatie 'De Puinhopen van acht jaar Paars', maar 'De verweesde samenleving' uit 1995.

Vrijmetselarij: In het verleden is Herben de woordvoerder van de Haagse loge van de vrijmetselaars. "Wij proberen een betere wereld te bouwen, maar kijken ook naar het hogere", is één van Herbens uitspraken. In een artikel over vrijmetselarij schrijft Herben: "Een vrijmetselaar zal niet betweterig optreden, maar zijn mening vergelijken met die van een ander. (...) De vrijmetselaar is geen wereldvreemde wereldverbeteraar."

(Bron: NederlandKiest/Trouw/NRC/Parlement & Politiek)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief