Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peter R. de Vries

28 okt 05

Is: Misdaadverslaggever en was ook een tijdje politicus.

Persoonlijk: Peter Rudolf de Vries wordt geboren op 14 november 1956 in Aalsmeer. Hij volgt de HAVO op het Buitenvelderts Lyceum in Amsterdam-Buitenveldert.

Loopbaan: Peter R. de Vries begint zijn journalistieke loopbaan op de Haagse redactie van De Telegraaf in maart 1978. Daar ontkiemt al snel zijn interesse in misdaadverslaggeving als hij op het hoofdbureau van politie dagelijks de persconferentie bezoekt waar alle misdrijven en rechercheonderzoeken de revue passeren.

Na een jaar op de Haagse redactie te hebben gezeten, wordt De Vries overgeplaatst naar de redactie in Amsterdam. Daar legt hij zich in de loop der jaren steeds meer toe op misdaadverslaggeving en alles wat daar in de meest brede zin mee te maken heeft. Er verschijnt van zijn hand een groot aantal geruchtmakende, onthullende reportages, onder meer over de miljoenendans rond de vrouwelijke notaris Jos Slis-Stroom (die naar aanleiding hiervan uit haar ambt wordt gezet en wordt veroordeeld), de escapades van 'Heer Olivier', de Frisol-affaire (de raadselachtige verdwijning van een zwendelende procuratiehouder bij een oliemaatschappij), de ontrafeling van de Caransa-ontvoering, de Slavenburg-zaak (een zwartgeldcircuit en manipulaties bij een bank), de fraude rondom het American Land Program (ALP) van de latere beursgoeroe Rienk H. Kamer en talloze moord- en verdwijningszaken die voor korte of langere tijd de voorpagina's haalden.

In 1987 neemt De Vries ontslag bij De Telegraaf en wordt hij benoemd tot hoofdredacteur van het weekblad Aktueel. De Vries transformeert dit blad tot een misdaadmagazine. In 1991 begint Peter R. De Vries een eigen bureau in misdaadverslaggeving. De Vries werkt dan niet alleen voor de TROS, maar schrijft ook een wekelijkse misdaadcolumn en reportages voor Panorama en nieuwsartikelen en beschouwingen voor het Algemeen Dagblad. Ook schrijft hij op incidentele basis voor andere media, zoals De Haagse Post, Vrij Nederland, het Advocatenblad en andere vakliteratuur.

Misdaadverslaggever: In de jaren bij De Telegraaf krijgt De Vries van collega's en lezers voor het eerst het etiket 'misdaadverslaggever' opgeplakt; een aanduiding die nooit meer is verdwenen en inmiddels onlosmakelijk met hem is verbonden.

Televisie: Tijdens zijn hoofdredacteurschap van Aktueel heeft De Vries samen met Jaap Jongbloed voor de TROS al het eerste misdaadprogramma voor televisie ontwikkeld en opgezet: Crime Time. Het programma is een succes en na zijn vertrek bij Aktueel legt De Vries zich voornamelijk hier op toe.

In 1995 wordt De Vries adviseur en commentator van programma Deadline. Als hij nog datzelfde jaar zijn werkzaamheden voor dat programma beëindigt, wordt hij door John de Mol Produkties BV gevraagd om zelf een misdaadprogramma te gaan presenteren voor RTL 4 onder de naam 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'.

Vele programma's volgen. Het jaar 2002 is één van de meest succesvolle in de geschiedenis van het misdaadprogramma. Na bijna 40 uitzendingen en jarenlang onderzoek kwam het dat jaar eindelijk tot een herziening van het strafproces tegen de Twee van Putten.

Omroepman: De Vries' interview in Chili met de crimineel Charlie da Silva, over de vermeende relatie tussen Mabel Wisse-Smit en topcrimineel Klaas Bruinsma , houdt in 2003 heel Nederland een de buis gekluisterd. Het omroepvakblad Broadcast Magazine roept Peter R. de Vries uit tot Omroepman van het Jaar 2003. De redactie van het vakblad kiest voor De Vries omdat hij "letterlijk en figuurlijk een kroon zet op zijn roemruchte carrière als misdaadverslaggever."

PRDV: Gesteund door het succes van zijn programma ontwikkelt Peter R. de Vries ook politieke ambities. In mei 2005 komt het tot de oprichting van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht & Vooruitgang, kortweg PRDV. De Vries zal als lijsttrekker meedoen aan de parlementsverkiezingen van 2007. Mede-oprichters van de partij zijn grondlegger van Leefbaar Nederland Jan Nagel en oud-politiewoordvoerder Klaas Wiltink. PvdA-coryfee Bram Peper voorziet de nieuwe politieke groepering van advies.

Met krachtige taal keert de partij zich tegen het establishment: 'Rechtvaardig voor iedereen, maar tegelijkertijd daadkrachtig zonder aanziens des persoons' en 'onverzettelijk in het terugdringen van bureaucratie. Onbuigzaam tegenover politici die handelen vanuit behoudzucht, eigenbelang en daarom elke politieke vernieuwing torpederen'.

Bescheiden in zijn doelstellingen is De Vries evenmin. Minimaal 41 procent van de Nederlandse bevolking moet hem een aanwinst vinden voor de politiek. Op 16 december 2005 blijkt uit een NIPO-enquête dat 'slechts' 31 procent deze mening is toegedaan. De Vries trekt zich hierop terug uit de politiek. Zijn commentaar: "Een man een man, een woord een woord. Er zijn al genoeg politici die niet te vertrouwen zijn."

(Bron: o.a. Peterrdevries.nl, PRDV.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief