Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marnix van Rij

14 okt 04

Is: Voormalig partijvoorzitter van het CDA.

Achtergrond: Marnix van Rij wordt op 25 oktober 1960 geboren in Rotterdam. Hij studeert aan de Universiteit Leiden Nederlands recht en fiscaal recht.

Loopbaan: Van Rij werkt na zijn studie enige tijd als belasting- en financieel adviseur. Daarna gaat hij de politiek in. Hij wordt raadslid en later wethouder in Wassenaar. In 1999 wordt hij partijvoorzitter van het CDA. Hij volgt Hans Helgers op.

Leiderschapscrisis: In 2001 treedt Van Rij terug als voorzitter wegens, zo laat hij zelf weten, "een fundamenteel meningsverschil met de CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer over de organisatie van de volgende verkiezingen".

De Hoop Scheffer komt in aanmerking voor het lijsttrekkerschap, maar Van Rij laat duidelijk doorschemeren dat hij zijn collega niet de juiste persoon vindt. In de campagne moet, vindt hij, fel van leer worden getrokken tegen de concurrenten: VVD'er Dijkstal en PvdA'er Melkert .

Als De Hoop Scheffer uiteindelijk afziet van de functie, stelt Van Rij zichzelf kandidaat. Maar de CDA'ers kiezen anders: het wordt Jan Peter Balkenende . Van Rij is genoodzaakt het veld te ruimen. Tegenwoordig werkt hij bij Ernst & Young Belastingadviseurs.

Opmerkelijk: Van Rij is al sinds het begin van zijn loopbaan vast besloten het ver te schoppen in de politiek. Hij zou zijn vrouw tijdens hun huwelijk in het oor hebben gefluisterd dat zij trouwde met "de nieuwe premier van Nederland". Mevrouw Van Rij verlaat haar man overigens na twaalf jaar huwelijk voor een vrouw.

(Bron: De Groene)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief