Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hans van den Broek

28 okt 04

Is: Voorzitter van het instituut Clingendael en voorzitter van het bestuur van Radio Nederland Wereldomroep. Daarvoor was hij eurocommissaris van Buitenlandse Betrekkingen. Van den Broek is vooral bekend als minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Lubbers I, Lubbers II en Lubbers III.

Achtergrond:
Henri - Hans - van den Broek wordt op 11 december 1936 geboren in Parijs. Zijn vader is op dat moment Frankrijk-correspondent voor dagblad De Telegraaf. In de jaren veertig richt vader Van de Broek in Nederland de Wereldomroep op.

Van den Broek gaat in Hilversum naar het gymnasium en gaat daarna in Leiden rechten studeren. Hij is sinds 1965 getrouwd met Josée van den Broek-van Schendel en heeft twee dochters. De jongste, Marilène, is getrouwd met prins Maurits.

Carrière:
Van den Broek begint zijn carrière in 1965 als advocaat bij het kantoor Briët in Rotterdam. Na vier jaar gaat hij bij E.N.K.A.-Glanzstoff werken, een bedrijf in industriële garens. Hij begint als directiesecretaris en klimt op tot commercieel manager. Daarnaast is hij van 1970 tot 1974 namens de Katholieke Volkspartij (KVP) lid van de gemeenteraad van Rheden.

In 1976 gaat Van den Broek de Tweede Kamer in, eerst namens de KVP en later namens het CDA. Van 1981 tot 1982 is hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Van Agt II en Van Agt III. Na de verkiezingen van 1982 wordt hij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Lubbers I. Hij blijft dat ook in de twee daaropvolgende kabinetten Lubbers.

Van den Broek is als minister een overtuigd aanhanger van de Atlantische samenwerking en verdedigt van harte het NAVO-besluit om kruisraketten in Nederland te plaatsen. Hij is een groot tegenstander van moraliserende politiek en blinkt uit in het varen van een vaste koers. Critici noemen hem om die reden wel eens arrogant.

Bij de verkiezingen van 1990 verliest het CDA van de PvdA, de VVD en D66 en gaat de oppositie in. Van den Broek kiest dan voor Europa. In 1993 wordt hij eurocommissaris Buitenlandse Betrekkingen inzake Midden- en Oost-Europa, de voormalige Sovjet-Unie, Turkije, Cyprus en Malta. Ook is hij belast met de uitbreiding van de Europese Unie. In 1999 stopt hij.

Van den Broek is tegenwoordig voorzitter van het Nederlandse Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en voorzitter bestuur Radio Nederland Wereldomroep.

(Bron: Eu.nl/Grondweteuropa.nl/Wikipedia)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief