Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laura Bush

3 nov 04

Is: De Amerikaanse first lady.

Krachtig wapen : Met haar hoge populariteitsscore is Laura Bush een van de krachtigste wapens geworden in de Republikeinse campagne. Ze wordt altijd neergezet als de teruggetrokken echtgenote en zorgzame moeder en vormt een scherp contrast met haar voorgangster Hillary Clinton en Teresa heinz Kerry. Maar daar lijkt juist haar kracht te liggen. Laura Bush is aan de zijde van George het symbool van fatsoenlijkheid geworden.

Invloed: In gesprek met Larry King van CNN wijst ze de opvatting dat ze een belangrijk geheim wapen van de Republikeinen is, van de hand. Veel invloed zegt ze ook niet te hebben op het beleid van van haar echtgenoot. "We praten over allerlei onderwerpen. Ik geef hem niet veel adviezen. Ik denk dat George niet veel advies van me wil', laat ze zich in mei 2000 ontvallen in een vraaggesprek met de zender ABC.

Democraat: Laura Bush komt in 1946 ter wereld als Laura Welch, de dochter van strikt Democratische ouders. Ze zit op dezelfde middelbare school als haar latere echtgenoot, maar ze leren elkaar pas eind jaren zestig kennen.

Ongeluk: Op haar zeventiende raakt ze betrokken bij een tragisch ongeluk dat de jaren erna zal overschaduwen. Ze rijdt per ongeluk door rood en raakt de auto van een eveneens 17-jarige schoolvriend, die de botsing niet overleeft. Ze leidt daarna een teruggetrokken leven, haalt haar onderwijsdiploma en gaat op haar dertigste werken als bibliothecaresse.

Romance: In 1977 moedigen vrienden haar aan met George Walker Bush uit te gaan, en dat resulteert snel in een wervelende romance. Drie maanden later is het paar getrouwd. Laura geeft haar baan op. In 1981 wordt na een moeizame zwangerschap de tweeling geboren, Barbara en Jenna (vernoemd naar de grootmoeders Barbara Bush en Jenna Welch).

Drinken: Ze weet de dochters lang lang buiten de publiciteit te houden, en beweegt de latere president ertoe op zijn veertigste verjaardag te stoppen met drinken. "Het is de fles of ik", zou ze hebben gezegd.

Opmerkelijk: Laura Bush zal haar man in het openbaar nooit afvallen. Maar ze laat het hem wel weten als ze zijn toespraken niet goed vindt, of als ze vindt dat George zich iets te veel als een cowboy gedraagt.

Toekomst: Nu Laura Bush nog vier jaar in het Witte Huis mag vertoeven, wil ze zich niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor jeugdige criminelen met een verslavingsprobleem inspannen.

(Bron: ANP/Amerikakiest.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief