Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Farouk Kaddoumi

11 nov 04

Is: De opvolger van de overleden Yasser Arafat als leider van de Fatah-beweging. Hij is een leider die de harde lijn voorstaat. In het verleden sprak de havik Kaddoumi zich meermalen uit tegen vredesoverleg met Israël.

Achtergrond: Kaddoumi wordt in 1930 op de Westelijke Jordaanoever geboren. Hij staat in 1965 samen met Arafat aan de wieg van de oprichting van de Fatah-beweging, een van oorsprong terroristische organisatie die later een politiek karakter krijgt.

Harde lijn: Kaddoumi spreekt zich regelmatig uit tegen tegen vredesoverleg met Israël. In 1993 keert hij zich tegen de vredesakkoorden van Oslo tussen Arafat en de Israëlische premier Yitzhak Rabin .

Hij gaat zelfs zo ver dat hij weigert om samen met andere Palestijnse leiders terug te keren naar de Palestijnse gebieden. Hij blijft in Tunesië en wijkt later uit naar de Syrische hoofdstad Damascus. In 1994 weigert hij een aanbod om een ministerspost in de Palestijnse regering te vervullen. Later speelt hij wel een belangrijke rol als leider van de politieke tak van Fatah.

Het is onduidelijk of Kaddoumi terugkeert naar de Westelijke Jordaanoever of de Gazastrook, nu hij tot de allerhoogste leider van Fatah is benoemd.

Machtsstrijd: Waarnemers vrezen dat Kaddoumi als Fatah-leider op een machtsstrijd zal aansturen met de gematigde premier Ahmed Qurei en de voorganger van de eerste minister, de tot PLO-leider benoemde Mahmoud Abbas . In een interview met de Israëlische krant Haaretz zegt hij al dat hij niet van plan is zijn aandeel van de erfenis van Arafat op te geven.

Vredesproces: Kaddoumi zegt vlak na zijn benoeming als Fatah-leider dat hij bereid is om met Israël over vrede te onderhandelen. Maar, zo laat hij weten, hij is ook klaar om een gewapende strijd te voeren als het overleg mislukt. Hij waarschuwt Israël "de olijftak niet uit zijn handen te slaan".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief