Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lynndie England

14 jan 05

Is: Een 21-jarige Amerikaanse reserviste en de verpersoonlijking van een van de grootste schandalen in de geschiedenis van het Amerikaanse leger: de mishandelingen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. In 2004 komen foto's aan het licht waarop England en haar vriend Charles Graner te zien zijn: breed grijnzend naast vernederde Iraakse gevangenen die naakt op elkaar zijn gestapeld of aan een ketting zijn gelegd.

Achtergrond: Lynndie England wordt op 8 november 1982 geboren in Ashland, Kentucky. Ze groeit samen met haar ouders, zus en broertje op in Fort Ashby, West Virginia. Het gezin England is straatarm en woont op een trailerpark. Agressie is Lynndie niet vreemd: haar vader is gewelddadig tegen het gezin. Dat zegt klinisch psycholoog Xavier Amador, die Lynndie later onderzoekt in verband met de Abu Ghraib-martelingen. Volgens Amador is ze op school 'een volger' en maakt ze het anderen graag naar de zin.

Stormchaser: Op 17-jarige leeftijd meldt England zich als reservist bij het Amerikaanse leger. Zoals zoveel jonge Amerikanen tekent ze voor het leger om geld te verdienen en te kunnen studeren. England ziet het als een uitgelezen kans iets van de wereld te zien en uiteindelijk haar droom te kunnen verwezenlijken: leren voor 'tornadochaser' (weerdeskundige). Maar zover komt het niet.

Abu Ghraib: England wordt in 2003 uitgezonden naar Irak, naar een oorlog die volgens de Amerikaanse president Bush "al is gewonnen". Ze krijgt een administratieve functie in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, ze moet gevangenen inboeken. In de gevangenis ontmoet ze de dan 35-jarige sergeant Charles Graner, die de gevangenen moet bewaken. De twee krijgen een liefdesrelatie. Samen met enkele andere soldaten mishandelen en misbruiken de twee gevangenen en leggen dat vast op camera.

Als in april 2004 de foto's en video-opnamen aan het licht komen, worden zes soldaten opgepakt, waaronder England. Ze ontkent de mishandelingen niet, maar zegt dat ze slechts orders heeft opgevolgd. Wie precies de orders gaf en wie er precies verantwoordelijk is voor de martelingen, dat blijft vooralsnog onduidelijk. England en Graner worden in ieder geval voor de hele wereld hét gezicht van het schandaal.

Krijgsraad: England is inmiddels bevallen van een zoon van Graner en woont in North Carolina. Zij en Graner hebben geen contact met elkaar. Ze verschijnt in maart voor de krijgsraad en wordt mogelijk veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf. Graner is begin januari veroordeeld tot tien jaar cel voor de mishandelingen in Abu Ghraib. Ook wordt hij gedegradeerd tot soldaat, moet hij zijn salaris terugbetalen en wordt hij na het uitzitten van zijn straf oneervol ontslagen.

England verschijnt op 2 mei 2005 voor de militaire rechter in Fort Hood, Texas. In ruil voor strafgvermindering bekent ze op zeven van de negen aanklachten schuld. Maar dan nog kan ze maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief