Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Daders aanslagen Londen 7/7

13 jul 05

De vier zelfmoordenaars die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen in Londen waren geboren en getogen Britten en woonden in Noord-Engeland. Hieronder meer informatie over de vier.

Shehzaad Tanweer:
een jongen tussen 20 en 22 jaar uit Leeds. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen in een metrotreinstel bij het station Aldgate in het oosten van Londen. Zeven mensen kwamen daarbij om. Volgens vrienden was Tanweer een goede student en cricketspeler. Hij wordt beschreven als sportieve, stabiele man met voorliefde voor vechtsporten. Tanweer zou volgens The Guardian recentelijk naar Pakistan zijn gereisd. Heeft een broer en twee zussen. Zijn vader, Mohammed Mumtaz, is afkomstig uit het Pakistaanse Faisalabad.

Mohammed Sadique Khan: een dertigjarige man uit Dewsbury, 14 kilometer ten westen van Leeds. De autoriteiten verdenken hem ervan achter de aanslag te zitten op de metrotrein bij het station Edgware Road in het westen van de hoofdstad. Zeven mensen vonden daar de dood. Khan was getrouwd en had een acht maanden oude dochter, aldus The Times. Hij ontmoette zijn vrouw op de universiteit van Leeds, waar hij studeerde. Verwanten omschrijven hem niet als erg fanatieke moslim. "Hij gelooft niet in het dragen van een baard of een hoed. Hij bezocht Pakistan een aantal malen maar bleef er niet lang", aldus een lid van de familie tegen de Daily Mail.

Hasib Mir Hussain: een negentienjarige jongen uit de voorstad Holbeck van Leeds. De familie zou er al meer dan twintig jaar wonen. Zijn betrokkenheid kwam aan het licht, omdat zijn moeder hem donderdag als vermist had opgegeven. De familie wordt door buurtgenoten omschreven als "vzeer aardige mensen". Hussain werd twee jaar geleden, na een "beetje wild" te zijn geweest, plotseling en om onduidelijke reden zeer religieus. Resten van zijn rijbewijs en bankpasjes werden gevonden in het wrak van de bus bij Tavistock Square. Dertien mensen vonden de dood in de dubbeldekker.

Dader nummer vier: volgens Sky News gaat het om een geboren Jamaicaan met het Britse staatsburgerschap die Lindsey Germail heet. The New York Times berichtte op basis van Amerikaanse justitiële bronnen dat hij Lindsey Germaine heet. De man, een dertiger, komt net als de andere drie vermoedelijke daders uit de omgeving van Leeds. Hij zou na de scheiding van zijn ouders naar de regio Luton zijn verhuisd, niet ver van Londen. De vierde dader steekt achter de dodelijkste van de vier aanslagen, die in een metrotreinstel tussen Russell Square en King's Cross. Door de klap kwamen minstens 25 mensen om.

(Bron: ANP/NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief