Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV grootste partij in Almere

3 mrt 10

Geert Wilders

De PVV is in Almere de grootste partij geworden. De partij behaalde 21,6 procent van de stemmen. Dat is de voorlopige einduitslag na de telling van de stembiljetten in 96 van de 98 stembureaus in de stad.


Laatste update: 1:15 uur

Opkomst
Ruim 12,2 miljoen mensen hadden vandaag naar de stembus kunnen gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen om te bepalen wie de bijna 8700 te verdelen raadszetels gaan bezetten.  Maar onderzoeksbureau Synovate gaat uit van een opkomst van 56 procent. Vier jaar geleden was de uiteindelijke opkomst ruim 58 procent.

De uitslagen van alle Nederlandse gemeentes kunt u vinden bij de NOS. Hieronder volgen de uitslagen van de gemeentes die NOVA heeft bezocht:

Almere
De PVV is in Almere de grootste partij geworden. De partij behaalde 21,6 procent van de stemmen. Dat is de voorlopige einduitslag na de telling van de stembiljetten in 96 van de 98 stembureaus in de stad. In twee stembureaus laat het stemmen door onbekende problemen nog even op zich wachten. De verschuivingen zullen echter buitengewoon gering zijn, aldus burgemeester Annemarie Jorritsma bij de bekendmaking van de uitslag in het stadhuis.

De PvdA werd de tweede partij, met 17,6 procent van de stemmen. Dat is een daling van bijna 10 procent vergeleken met vier jaar geleden. Toen kwam de PvdA als grootste partij uit de bus, met 27,5 procent van de stemmen. De PVV deed toen nog niet mee. De VVD belandde op de derde plaats met 15,3 procent. D66 kreeg 8,3 procent van de stemmen, gevolgd door GroenLinks (7,9 procent) en Leefbaar Almere (7,7 procent). De zetelverdeling wordt later deze week bekend in verband met eventuele restzetels.

Den Haag
Van alle Haagse stemgerechtigden heeft iets minder dan de helft zijn stem uitgebracht. De PvdA blijft in Den Haag de grootste partij met 10 zetels. De PVV is de tweede partij met 8 zetels. De VVD is de derde partij met 7 zetels. CDA en SP verliezen 2 zetels. D66 wint er 4, en Trots op Nederland heeft geen zetel weten te bemachtigen.

Rotterdam
De PvdA en Leefbaar Rotterdam zijn nagenoeg even groot geworden. De PvdA behaalde 28,8 procent van de stemmen en Leefbaar Rotterdam 28,6 procent. Beide partijen krijgen daarmee veertien zetels in de gemeenteraad, die in totaal 45 zetels telt. De uitslag betekent wel een flink verlies voor de PvdA. In 2006 haalden de sociaaldemocraten nog 37,1 procent van de stemmen binnen, dat achttien zetels opleverde. Leefbaar Rotterdam daalde 0,4 procent en behoudt daarmee de veertien huidige zetels.

De opkomst in Rotterdam was 46 procent, aanzienlijk minder dan de 58 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. Op afstand is als derde partij in de Maasstad de VVD geëindigd: 9,6 procent (vier zetels), gevolgd door D66 dat met 9,3 procent van de stemmen ook op vier zetels uitkomt. Beide partijen, maar vooral D66, boekten winst in vergelijking met 2006. Vijfde partij in Rotterdam is GroenLinks (van twee naar drie zetels) en zesde is het CDA (drie zetels), SP (van drie naar twee zetels) en ChristenUnie (één zetel).

Hertelling
Leefbaar Rotterdam wil een hertelling van de stemmen die vandaag zijn uitgebracht. Dat zei lijsttrekker Marco Pastors nadat was gebleken dat de PvdA en Leefbaar Rotterdam nagenoeg even groot zijn geworden.

Groningen
In Groningen heeft 54,1 procent van de stemgerechtgden gestemd. De PvdA verliest drie zetels, de VVD en D66 winnen er 1.De SP verliest 3 zetels. Student en Stad raakt zijn zetel kwijt. De PvdA blijft wel de grootste partij.

Maastricht
De Partij van de Arbeid is niet langer de grootste partij in Maastricht. De partij kreeg 15,5 procent van de stemmen, tegen 30,3 procent in 2006. Het CDA boekte juist winst, van 16,8 naar 18,8 procent, en is nu de dominante partij in de hoofdstad van de provincie Limburg. D66 verdubbelde het aantal zetels van twee naar vier. Trots op Nederland komt nieuw in de raad met twee zetels. De Senioren Partij Maastricht boekte ook een fraai resultaat: van drie naar vijf zetels. De opkomst lag met 49,4 procent aanzienlijk lager dan tijdens de vorige raadsverkiezingen, toen 54 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemhokje maakte.

Landelijke peiling: CDA grootste, opmars VVD
Het CDA blijft volgens een peiling van Synovate met 29 zetels de grootste partij als er vandaag verkiezingen zouden zijn geweest voor de Tweede Kamer. De PvdA volgt op de voet met 27 zetels. De PVV van Geert Wilders haalt 24 zetels. De VVD stijgt verder en komt uit op 21 zetels. Dat blijkt uit een vandaag gehouden peiling onder ruim 2500 stemgerechtigden.

GroenLinks staat op winst. In de peiling van vandaag haalt de partij twaalf zetels, nu heeft ze er zeven. De ChristenUnie boekt een zetel winst in vergelijking met de huidige zes. De SGP en de Partij voor de Dieren staan stabiel op twee. Rita Verdonk zou haar zetel volgens de peiling verliezen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief