Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Luchtruim blijft gesloten

16 apr 10

De aswolk boven IJsland (Reuters)

Zeker dertien Europese landen hebben hun luchtruim geheel of gedeeltelijk gesloten vanwege de vulkanische aswolk. Naast Nederland is er in België, Ierland, Groot-Brittannië, Zwitserland en de Scandinavische landen helemaal geen vliegverkeer.


Lees hier
het verhaal van passagiers die in 1982 met hun vliegtuig in een aswolk terecht kwamen

Gestrand
Uit voorzorg hebben de KLM en Transavia alle uitgaande en inkomende vluchten geannuleerd. Nederland houdt het luchtruim tot zeker morgenochtend gesloten. Honderdduizenden passagiers in Europa zijn inmiddels gestrand.

Aswolk
De aswolk ging gisteren vanuit IJsland naar de Noordzee en verspreidt zich nu over heel Noord-Europa. De wolk wordt daardoor wel dunner.  Maar het ziet er niet naar uit dat de situatie snel verbetert, omdat de aswolk zich over heel Noord-Europa verspreidt. Het luchtruim boven Groot-Brittannië blijft in elk geval tot vanavond zeven uur gesloten. Tot die tijd mogen geen vliegtuigen opstijgen, landen of overvliegen. Normaal zijn er in Europa 30.000 vluchten per dag, nu zijn dat er maar 10.000. De aswolk vormt vooralsnog geen bedreiging voor de volksgezondheid, aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Schade
Het is voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september 2001 dat het vliegverkeer op zo'n grote schaal is ontregeld. Veel reizigers naar Europese bestemmingen kiezen nu voor de trein. De NS zet daarom extra treinen in naar Parijs, Londen en Frankfurt. KLM leidt volgens president-directeur Peter Hartman vijf tot tien miljoen euro schade per dag als gevolg van de aswolk in het luchtruim.


Reizigers op Schiphol.

Eyjafjallajökull
Woensdagochtend barstte in het zuiden van IJsland een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull uit. De aswolk die daardoor ontstond zakt langzaam vanuit het noorden van Europa naar het zuiden.

Stil
As van vulkanen kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen. Dat gebeurde in 1989 met een vliegtuig van KLM, dat onderweg was van Schiphol naar Tokio. Bij Alaska vloog het toestel door een wolk van de vulkaan Mount Redoubt. Het stof verstopte de vier motoren, die ineens uitvielen. De bemanning slaagde erin de motoren te herstarten.

Weergoden
Hoe lang de problemen met de uitbarsting van de vulkaan in de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull gaan duren is onbekend. Een woordvoerster van de IJslandse luchtvaartautoriteiten, Hjördis Gudmundsdóttir, meent dat alleen de weergoden weten of het een paar dagen of een paar jaren gaat duren. Het vliegveld van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, heeft dankzij de windrichting overigens weinig last van de aswolken.

Overtrekkend as in Nederland

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief