Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reactie voormalig bestuur DSB op rapport Scheltema

9 jul 10

DSB failliet

Advocaat Frank 't Hart van advocaten- en belastingadvieskantoor Spigthof heeft namens het voormalig bestuur van de DSB Bank gereageerd op het rapport van de commissie Scheltema. 

Deze commissie onderzocht de gang van zaken omtrent de ondergang van de bank.

Verbazing

In de reactie staat dat het voormalig bestuur met verbazing kennis heeft genomen van het pact dat De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in december 2008 zouden hebben gesloten. Zo zouden DNB en AFM hebben samengespannen en gezamenlijk druk uit hebben geoefend op DSB Bank zodat Dirk Scheringa uiteindelijk zou terugtreden als CEO. "Het vuurtje moet worden opgestookt totdat de kikker(s) vanzelf uit het pannetje springt", staat te lezen in de reactie.

Twijfel
De voormalig bestuurders zetten vraagtekens bij de integriteit en onafhankelijkheid van de commissie en wijzen daarbij vooral naar de gang van zaken bij de totstandkoming van het conceptrapport. "De vraag is welke wijzigingen zijn doorgevoerd vanaf het moment dat het concept klaar was en het aan de betrokken partijen werd voorgelegd"', aldus ’t Hart namens de oud-bestuurders.

Zalm
In de reactie staat ook dat Dirk Scheringa – gelet op zijn leeftijd – al enige tijd nadacht over zijn opvolging. DNB zou hier "geruime" tijd van op de hoogte zijn geweest. Ook verbaast het voormalig bestuur zich erover dat in het rapport van de commissie niet is opgenomen dat Scheringa eind 2008 de post van CEO aan Chief Financial Officer Gerrit Zalm heeft aangeboden.

Faillissement
Het oud-bestuur zegt dat het pact tussen DNB en de AFM, en de uitvoering hiervan, niet heeft geleid tot het faillissement van de bank. Wel heeft het DSB in een "precaire" situatie gebracht, vooral vanwege het mediaoffensief van de AFM. De oorzaken van de ondergang van de bank liggen volgens de oud-bestuurders bij een convenant wat gesloten zou zijn waaraan de DNB zich niet aan kon houden. Hierop zou de DNB een "uitweg" gezocht hebben door het aanvragen van een noodregeling. Volgens de voormalig bestuurders zou op dit moment had Scheringa zijn aandelen al hebben ingeleverd en zijn hebben ontslag ingediend.

Haircut
De timing van de door de DNB opgelegde haircut was “dodelijk”. DSB kon door deze haircut minder geld lenen. Ook het lekincident zou bij hebben gedragen aan het ten onder gaan van DSB.

Lees hier de volledige reactie van het voormalig bestuur van de DSB Bank

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief