Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De bescherming van A. de V. (P. Plasman) - 30 sept

23 jan 03

De week werd afgesloten met het horen van Andre de V.

Woensdag had de officier van justitie op de zitting nog gezegd dat de V. tijdens sommige van de tientallen politieverhoren zo 'stuk zat' dat hij bijna 'wilde bekennen' (waar hebben we zoiets eerder gehoord ? Putten en Zaandam ?).

Op 28 september 2001 kwam Andre de V.- zonder advocaat - bij de rechter-commissaris binnen om direct te zeggen dat hij zich op zijn verschoningsrecht ging beroepen (de verdachte die als getuige wordt gehoord mag zwijgen als hij zichzelf zou belasten door antwoord te geven). Toch werd snel duidelijk dat de V. best wilde praten, als hij maar op de juiste manier werd benaderd.

Zo ontkende hij en verklaarde hij dat hij inderdaad tegen de politie had gezegd dat hij de brandstichting niet durfde te bekennen, maar hij zei er wel bij dat dat vooraf was gegaan door de vraag 'durf je soms niet te bekennen ?. (Durft u trouwens een brand te bekennen die u niet hebt gesticht maar die wel tot een ramp heeft geleid ?)

De rechter-commissaris had Andre de V. keurig gewezen op het verschoningsrecht, maar tijdens het verhoor vond de rechter-commissaris het daarnaast nodig om, zoals hij zei, de getuige tegen zichzelf in bescherming te nemen; dit gebeurde door bij iedere gevoelige vraag weer tegen de V. te zeggen dat hij niet hoefde te antwoorden. Waarschijnlijk met de gedachte dat het toch wel een blamage zou zijn wanneer de V. hier tegen de advocaten van Bakker en Pater iets zou gaan zeggen wat in tientallen politieverhoren, met zelfs psychologische begeleiding van de verhoorders, door hem niet was gezegd.

Want de vraag is natuurlijk  waar die bescherming van de V. tegen zichzelf was toen hij - lijdend aan een psychose - tijdens verhoren zo 'stuk zat' dat hij bijna 'wilde bekennen'.
De vraag is trouwens ook waarom een getuige die ernstig wordt verdacht van brandstichting tegen zichzelf beschermd moet worden als het gaat om de waarheid.

Het is nog maar zeer de vraag of met Andre de V. de goede persoon binnen zit; de officier van justitie zei vele vragen te hebben maar die te bewaren voor later. Hij had kennelijk niet goed begrepen dat dit het enige moment in de strafzaak was waarop Andre de V. onder ede stond en niet mocht liegen.
Met waarheidsvinding had het allemaal wat minder te maken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief