Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De ontvoering van Lusanne

30 sep 03

Het Friese Olderbekoop wordt op 25 augustus 2003 opgeschrikt door een brutale ontvoering. De 11-jarige Lusanne van der Gun wordt op weg naar school gekidnapt door een man en meegenomen in zijn auto.

Achtenveertig uur later wordt het meisje levend teruggevonden in Venlo. Wat er gebeurde in de uren na de ontvoering.

Lusanne van der GunMaandag 25 augustus: Rond kwart over acht 's ochtends fietst Lusanne samen met een viendinnetje naar school, als ze wordt aangehouden door een man die zegt dat hij van de verkeersbrigade is. De man is tussen de vijftig en zestig jaar en het voorste gedeelte van zijn hoofd is kalend. Zijn auto is zilverkleurig en heeft een paar deuken. Hij zegt Lusanne dat er iets mis is met haar fiets. De man dwingt haar in te stappen in zijn auto en sindsdien is Lusanne spoorloos.

Het vriendinnetje fietst door naar school en vertelt daar wat er is gebeurd. De school schakelt meteen de politie in en deze begint meteen een grootscheepse zoekactie. Later begint de politie met een buurtonderzoek en ondervraagt alle inwoners het Olderberkoop. In het programma Opsporing Verzocht wordt meteen aandacht gevraagd voor de ontvoering van Lusanne.

Ondertussen wordt Lusanne achterin de kofferbak van de auto meegenomen naar Limburg. Daar eet ze rond vijf uur in Echt een frietje met haar ontvoerder, terwijl ze maar met een oog kan zien omdat haar hoofd in een verband is gewikkeld. De ontvoerder parkeert de auto in een gehuurde garagebox in Susteren en laat Lusanne in de kofferbak liggen.

Dinsdag 26 augustus: Na de uitzending van Opsporing Verzocht komen er driehonderd tips binnen, volgens de politie zijn maar enkele tips bruikbaar. Ondertussen gaat de politie door met de zoekactie waarbij speurhonden en de ME worden ingezet. De stichting 'Kooilust vermist', een stichting die probeeert te helpen bij ontvoeringen van kinderen, looft 25.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot het vinden van Lusanne. In Susteren blijft Lusanne nog een nacht liggen in de kofferbak van de auto van haar ontvoerder.

Woensdag 27 augustus: Om half acht 's avonds wordt Lusanne in de buurt van een hotel in Venlo door haar ontvoerder uit zijn auto gezet. Ze loopt bij het hotel naar binnen en vraagt of ze haar ouders mag bellen 'omdat ze ontvoerd is'. De manager van het hotel heeft al snel in de gaten dat het meisje de ontvoerde Lusanne is en belt de politie.

Later op de avond verklaart de politie van Friesland dat Lusanne levend is teruggevonden in Venlo. Om half twaalf halen haar ouders Lusanne op in Venlo. In Oldeberkoop breekt een volksfeest uit als het nieuws bekend wordt.

Vrijdag 5 september: Om zeven uur in de ochtend pakt de politie een 63-jarige man uit Ryptsjerk op, Simon S. Een getuige heeft de auto van de man herkent en heeft het kenteken genoteerd. De man bekent later dat hij Lusanne heeft ontvoerd om losgeld te vragen. Hij dacht namelijk dat de familie van Lusanne veel geld had.

Waarschijnlijk begint de rechtzaak tegen de ontvoerder in december. Hij kan tot maximaal vijftien jaar cel veroordeeld worden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief