Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA in Noord-Korea

3 okt 03

"Anne Frank verlangde naar wereldvrede. Maar haar wens zal nooit uitkomen zolang de oorlogshitser Bush leeft. Bush is even erg als Hitler. Door hem zullen wij altijd in angst leven."

Dat zegt de 13-jarige Kim Kwang in een documentaire over Anne Frank in Noord-Korea, die zaterdag 11 oktober door NOVA wordt uitgezonden. Voor het eerst kreeg een televisieploeg uit Nederland een officieel journalistenvisum om Noord-Korea te bezoeken.

Aanleiding vormde de publicatie van Het Dagboek van Anne Frank, dat op initiatief van de autoriteiten in Noord-Korea eind vorig jaar is vertaald in de Noordkoreaanse taal. In enkele maanden tijd werd het dagboek een hit onder jongeren. Officieel zijn drieduizend exemplaren gedrukt, maar tienduizenden kopieën zijn in omloop. Op vrijwel alle middelbare scholen in de hoofdstad Pyongyang wordt het boek tijdens de lessen behandeld.

NOVA-verslaggever Mirjam Bartelsman en cameravrouw Meral Uslu bezochten scholen in Noord-Korea en spraken met leerlingen en leraren over het Dagboek. Ook interviewden zij de staatssecretaris van onderwijs, Choe Ho Jon. Hij zegt: "Het dagboek is erg populair onder jongeren omdat de inhoud van het boek erg goed is. Het boek is anti-oorlog en voor vrede en geluk. Dat is precies wat ons volk wenst en wat de hele mensheid wenst. In ons land leven we door de agressieve houding van de Verenigde Staten dagelijks in een oorlogsatmosfeer. Daarom spreekt dit thema onze jongeren aan."

De teksten van Anne Frank blijken vooral gebruikt te worden om de leerlingen te doordringen van de oorlogsdreiging van de Verenigde Staten. De 13-jarige Ri Hyang zegt: "Na de Iraakse oorlog wil Amerika de volgende oorlog tegen ons land voeren, omdat wij op de tweede plaats staan van de As van het Kwaad. Maar wij zijn onverslaanbaar onder leiding van onze gerespecteerde generaal Kim Jung Il en ons volksleger."

Zijn klasgenoot Yu Jin voegt hier aan toe: "Wij gaan niet zitten wachten tot de kernbommen op ons neervallen. Als Amerika oorlog met ons wil, zullen wij ook kernbommen op Amerika gooien." En op de vraag of er nog ergens ter wereld concentratiekampen bestaan, zegt de 13-jarige An Song Mi: "Zolang de nazi's in de Verenigde Staten leven, zullen er altijd geheime plekken bestaan waar onschuldige mensen worden vermoord. Volgens mij zijn de gevangenissen in Amerika vergelijkbaar met concentratiekampen."

Naast de documentaire over Anne Frank zendt NOVA ook een reportage uit die het NOVA-team in Noord-Korea maakte over het kernwapenbeleid. Later in oktober volgt nog een documentaire over de strafkampen in Noord-Korea, daarin onder andere een interview met een Noord-Koreaanse vluchtelinge die nu leeft in Zuid-Korea.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief