Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chronologie Noord-Ierland

21 okt 03

Britse regering geeft Assemblee vijfde kans

De Noord-Ierse verkiezingen op 26 november geven het vredesproces in de Britse provincie een nieuwe kans. Het gedecentraliseerd bestuur in de vorm van de Assemblee werd ingesteld na het Goede Vrijdag-vredesakkoord van 1998, maar sindsdien heeft de Britse regering vier keer het zelfbestuur opgeschort. Een chronologisch overzicht:

10 april 1998: Protestanten en katholieken in Noord-Ierland sluiten op Goede Vrijdag een vredesakkoord waarmee officieel een einde komt aan het geweld dat dertig jaar eerder begon. Het akkoord voorziet in een regionaal parlement (108 zetels) met beperkte bevoegdheden en een ministerraad. Ook beloven beide partijen de wapens op termijn in te leveren.

22 mei 1998: In een referendum spreekt ruim 70 procent van de Noord-Ieren zich uit voor het vredesakkoord.

25 juni 1998: De eerste Noord-Ierse parlementsverkiezingen.

1 juli 1998: Eerste zitting van de Assemblee in Stormont Castle in Belfast. De leider van de protestantse Ulster Unionisten UUP, Trimble, wordt gekozen tot premier.

18 december 1998: De protestantse terreurbeweging Loyalist Volunteer Force (LVF) is de eerste die de wapens inlevert.

8 maart 1999: Groot-Brittannië verschuift ingangsdatum voor zelfbestuur van Noord-Ierland na onenigheid over het inleveren van de wapens door de IRA.

15 juli 1999: De UUP weigert zitting te nemen in de regering en boycot zitting van parlement. Installatie van de regering wordt daardoor onmogelijk.

27 november 1999: De UUP stemt in met het vredescompromis van de Amerikaan Mitchell. De regering wordt gevormd zonder dat de IRA wapens heeft ingeleverd.

29 november 1999: De eerste katholiek-protestantse regering wordt benoemd, met Trimble als premier.

2 december 1999: Noord-Ierland is na 27 jaar onder direct Brits bestuur weer een autonome provincie.

9 februari 2000: Het Britse Lagerhuis stemt in met herstel van direct Brits bestuur over Ulster, omdat de IRA weigert wapens in te leveren. Twee dagen later neemt de regering Blair het bestuur over Noord-Ierland weer in handen.

6 mei 2000: IRA verklaart zich bereid wapens in depots op te slaan en stemt in met internationale inspectie.

30 mei 2000: Londen draagt bestuur weer over.

1 juli 2001: Trimble treedt af omdat de IRA niet ontwapent.

1 augustus 2001: Londen en Dublin ontvouwen nieuw plan om het
Goede Vrijdag-akkoord te redden.

6 augustus 2001: De IRA stelt voor 'volledige en controleerbare' buitengebruikstelling van zijn wapens. Trimble verwerpt het voorstel als onvoldoende.

10 augustus 2001: Londen schort de autonomie voor de tweede keer op om de protestanten en katholieken tijd te geven het conflict over ontwapening op te lossen. Een dag later krijgen de Noord-Ieren de touwtjes weer in handen.

21 september 2001: De Britse regering schort het zelfbestuur opnieuw op om het vredesproces onder druk te zetten. Na een dag wordt de maatregel al opgeheven.

6 november 2001: Trimble wordt herkozen als premier, twee weken nadat de IRA voor het eerst een deel van zijn wapens buiten werking stelde.

14 oktober 2002: De Britten schorten voor de vierde keer het zelfbestuur van Noord-Ierland op, nadat bij huiszoekingen in de kantoren van Sinn Fein geheime regeringsdocumenten zijn gevonden.

3 maart 2003: De premiers van Groot-Brittannië en Ierland presenteren een ontwerpverklaring om het vredesproces te redden.

20 oktober 2003: Sinn Fein, de UUP en de Britse en Ierse regeringen bereiken een akkoord dat het vredesproces nieuw leven moet inblazen.

21 oktober 2003: De Britse regering kondigt verkiezingen aan voor de Noord-Ierse Assemblee op 26 november.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief