Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reacties op de aanslagen in Madrid

11 mrt 04


11 maart 2004

In Europa is geschokt gereageerd op de aanslagen in Madrid, waarbij bijna tweehonderd doden vielen. Spanje heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Volgens de Spaanse premier Aznar zijn de aanslagen een nieuwe aanwijzing dat de internationale strijd tegen terrorisme met kracht moet worden voortgezet. In een televisierede
repte hij van een "massamoord" in de Spaanse hoofdstad. De eerste minister verzekerde dat de verantwoordelijken zullen worden gevonden en berecht.

De Amerikaanse president Bush heeft de aanslagen donderdag in Madrid "in de meest krachtige termen" veroordeeld. In een telefonisch onderhoud met de Spaanse premier
Aznar noemde hij het geweld "gruwelijk" genoemd.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin sprak van een tragedie die een zwart gewaad over Spanje trekt. Groot-Brittannië veroordeelt de terreurdaden als een "wagelijke aanslag" op de Europese democratie. Duitsland is ontzet. Het Europees Parlement sprak van een "oorlogsverklaring aan de democratie" en nam een minuut stilte in acht voor de slachtoffers.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana heeft de aanslagen in Madrid scherp veroordeeld en gezegd dat "wij de politie moeten helpen de verantwoordelijken voor deze brutaliteit te brengen waar ze horen: voor de rechter". Voorzitter Prodi van de Europese Commissie noemde de aanslagen "beestachtig".

Koningin Beatrix heeft de Spaanse koning Juan Carlos haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de bomaanslagen betuigd. Premier Balkenende heeft premier Aznar een condoléancebericht gezonden. Minister Bot van Buitenlandse Zaken noemde de aanslagen in Madrid "lafhartig" en "verwerpelijk".

NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer zei dat de solidariteit van de verdragsorganisatie met Spanje onwankelbaar blijft, evenals de vastbeslotenheid van de NAVO de strijd tegen het terrorisme met alle kracht voort te zetten.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft donderdag vanuit New York "zeer geschokt'' gereageerd op de explosies in Madrid. Tegenover verslaggevers sprak bij van "zinloze moorden''. Hij betuigde zijn medeleven aan het Spaanse volk, de regering en aan het Spaanse koningshuis.

Reisadvies
Het Spaans Verkeersbureau in Amsterdam heeft veel telefoontjes van verontruste mensen ontvangen. De meesten wilden weten of er na de aanslagen in Madrid een negatief reisadvies geldt. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Grenscontroles

Frankrijk heeft naar aanleiding van de aanslagen zijn controles langs de grens met Spanje verscherpt. Auto's worden doorzocht op wapens. ETA-leden verblijven vaak in Frans Baskenland.

Voetbal
De Spaanse voetbalclubs FC Valencia, FC Barcelona, Real Mallorca en Villarreal hebben van de Europese voetbalbond geen uitstel gekregen van hun UEFA-bekerwedstrijden, die voor donderdagavond op het programma staan. De clubs hadden om uitstel gevraagd omdat hun spelers te geschokt zouden zijn om te kunnen spelen.

Bloed

Honderden Madrilenen hebben zich woensdag gemeld bij ziekenhuizen, bloedbanken en speciaal opgerichte tenten om bloed te doneren. Volgens de interneteditie van de krant El Mundo hebben de inwoners van de Spaanse hoofdstad massaal gereageerd op oproepen van onder meer het stadsbestuur om bloed te geven.

(Bron: NOS Nieuws/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief