Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vinkenslag al jaren in gevecht met gemeente

14 apr 04

De blokkade van de A2 door bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht is het zoveelste incident in een jarenlange strijd tussen kampbewoners en gemeente.

Bij de eerste grote actie op het kamp maakte de gemeente al duidelijk dat ze een lange adem heeft. "We gaan door zolang het nodig is'', zei burgemeester Leers in de zomer van 2003. Woensdag werd duidelijk dat de bewoners er genoeg van hebben om zo op de huid te worden gezeten.

De Vinkenslag is met ongeveer 350 bewoners het grootste woonwagenkamp van Nederland. Veel van de bewoners handelen in auto's, maar de politie heeft er ook veelvuldig illegale activiteiten aangetroffen. Het kamp leek jarenlang een vrijstaat, waar de bewoners hun gang konden gaan. Vorige maand kwam naar buiten dat de bewoners zelfs minder belasting betaalden, omdat de Belastingdienst er niet in slaagde het geld te innen. Ambtenaren lieten zich intimideren. Sinds 1 januari moeten de bewoners het normale bedrag betalen.

Toen de politie in april 2002 een inval deed en drie hennepkwekerijen wilde opdoeken, verzetten de bewoners zich met geweld. De agenten werden aanvankelijk weggejaagd, maar na overleg konden ze alsnog 8000 wietplanten in beslag nemen.

De gemeente besloot in dat jaar het kamp te saneren en om te vormen tot een bedrijventerrein. Alleen bewoners die een levensvatbaar bedrijf hebben, kunnen blijven. De bewoners die moeten vertrekken, krijgen een andere plek in de stad toegewezen.

Vorig jaar kwam de politie met groot machtsvertoon in actie. Zevenhonderd agenten vielen het kamp binnen en troffen een bijna industrieel complex aan, waar op grote schaal wiet werd geproduceerd. De politie nam 15.000 hennepplanten in beslag.

Eind juni voerden politie, gemeente, energiebedrijf en brandweer een gezamenlijke inspectie uit. Wederom moest de controle worden afgebroken omdat bewoners zich tegen de zeventig controleurs keerden. Een paar dagen later keerden de inspecteurs terug, begeleid door onder meer vierhonderd man van de mobiele eenheid.

Burgemeester Leers maakte duidelijk dat hij geen gedoogsituatie meer accepteert. "Desnoods komen we elke maand met eenzelfde politiemacht terug. De bewoners hebben het zelf in de hand'', liet hij destijds weten. Sindsdien werkt de gemeente verder aan de sanering van het kamp.

Voor de bewoners geldt een 'zero-tolerance'-beleid. Vorige week nog gelastte de rechter dat een illegaal geplaatste woonwagen moet worden verwijderd. De intensieve controles werken de bewoners op de zenuwen, lieten ze woensdag weten. De gemeente is daarvan naar eigen zeggen niet onder de indruk en zet vooralsnog de harde lijn voort.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief