Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De twaalf verdachten voor het Iraakse speciale tribunaal

1 jul 04

In Irak zijn op 1 juli 2004 Saddam Hoessein en elf andere hoge functionarissen van het oude Baathregime verschenen voor het speciale tribunaal.


De zitting van het speciale tribunaal vond plaats op een geheime plaats in Baghdad. Hier volgt de lijst van twaalf verdachten.

Saddam Hoessein: was onder meer president van Irak en bevelhebber van de strijdkrachten. Ook was hij voorzitter van de Revolutionaire Commando Raad (RCC), het hoogste bestuursogaan onder het Baathbewind. Hij werd op 13 december 2003 door Amerikaanse militairen bij zijn machtsbasis Tikrit opgepakt.

Taha Yassin Ramadan: was vice-president en lid van de RCC. Verder was hij lange tijd commandant van het paramilitaire volksleger. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het neerslaan van de sjiitische opstand in 1991. Hij werd op 18 augustus 2003 opgepakt in de noordelijke stad Mosul.

Ali Hassan al-Majid: de neef van Saddam Hoessein. Hij was presidentieel adviseur en commandant van de zuidelijke regio. Staat ook bekend als 'Ali Chemicali' vanwege de zijn bevel tot aanvallen met gifgas op de Koerden in 1988. De coalitietroepen arresteerden hem op 21 augustus 2003.

Abid Mahmud Hamid al-Takriti: de man achter de schermen. Hij was de persoonlijke secretaris van president Saddam Hoessein en zijn Nationale Veiligheidsadviseur. Aangehouden op 18 juni 2003.

Tariq Aziz: vice-premier en onder meer minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hoessein. Lid van de RCC. De christen Aziz was lange tijd de spreekbuis in het buitenland van het regime. Hij gaf zich op 24 april 2003 over aan de Amerikaanse troepen.

Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti: de halfbroer van Saddam Hoessein en lange tijd de chef van de beruchte inlichtingendienst. Hij was ook ambassadeur van Irak bij de VN in Genève. Op 16 april 2003 werd hij in hechtenis genomen.

Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti: eveneens een halfbroer en naaste adviseur van Saddam Hoessein. Hij was onder meer minister voor de Inlichtingendiensten en Binnenlandse Zaken. Aangehouden op 13 april 2003.

Sultan Hashim Ahmed al-Tal: was onder Saddam Hoessein minister van Defensie. Hij gaf zich over op 19 september 2003.

Aziz Salih al-Numan: was onder meer gouverneur van Karbala en Najaf. Ook was hij korte tijd gouverneur van Koeweit. De coalitietroepen pakten hem op 22 mei 2003 op.

Kamal Mustafa Abdallah Sultan al-Tikriti: maakte carrière in het leger en schopte het tot commandant van de Republikeinse Garde. Zijn broer was getrouwd met de jongste dochter Hala van Saddam Hoessein. Hij gaf zich over op 17 mei 2003.

Mohammed Hamza al-Zubeidi: was lid van de RCC, vice-premier en commandant van de centrale Eufraat regio. Aangehouden op 21 april 2003.

Sabir Abdul Aziz al-Duri: de topman van de militaire inlichtingendienst. Hij is ook gouverneur van Bagdad geweest. Het is niet bekend wanneer hij is opgepakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief