Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Imam Alimoskee voor sjiieten de heiligste plaats

19 aug 04

Waarom is Najaf een heilige plaats voor de sjiieten?


De Amerikaanse troepen in Irak vermijden vooralsnog een bestorming van de Imam Alimoskee in Najaf, waar de militie van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zich schuilhoudt. Ze zijn bang de sjiitische bevolking, die in Irak in de meerderheid is, tegen zich in het harnas te jagen. De moskee is het belangrijkste heiligdom van de sjiieten. Een feitenoverzicht over de moskee.

De met bladgoud bedekte moskee is vernoemd naar imam Ali Ibn Abi Talib, die in een tombe in de moskee ligt begraven. Hij was de neef en schoonzoon van de profeet Mohammed. De sjiieten zien imam Ali als de eerste van twaalf imams wiens leer moet worden nageleefd, en
als de grondlegger van hun religie. Hij wordt ook door soennieten vereerd.

Sjiieten willen graag bij imam Ali in de buurt begraven worden. Om de moskee ligt dan ook een van de grootste begraafplaatsen van het Midden-Oosten, de Wadi al-Salam (Vallei van de Vrede). Daar begraven worden zou garantie geven op een plaats in het paradijs. De Vallei van de Vrede doet zijn naam geen eer aan, nu het een gevechtsterrein is geworden voor de Amerikaanse troepen en het Mahdileger van al-Sadr.

Op 29 augustus 2003 ontplofte buiten de Imam Alimoskee een autobom. Onder de 124 dodelijke slachtoffers was de sjiitische politieke en geestelijke leider ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim. Honderdduizenden Irakezen bewezen de invloedrijke geestelijke de laatste eer bij zijn begrafenis in Najaf.

Tijdens de eerste Golfoorlog in 1991, verschansten sjiitische rebellen zich ook al in en rond de moskee. Ze gaven gehoor aan de oproep van de Amerikaanse president Bush sr. om in opstand te komen tegen dictator Saddam Hoessein. Als straf liet Saddam de moskee bestormen door zijn Republikeinse Garde. De moskee werd zwaar beschadigd, maar later weer gerestaureerd.

Elk jaar komen tienduizenden sjiitische pelgrims uit buurland Iran naar de moskee. Wijlen ayatollah Ruhollah Khomeini leefde veertien jaar in ballingschap in Najaf, voorafgaande aan de
islamistische revolutie in Iran in 1979.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief