Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betogingen tegen Iraans regime

9 jul 03

Ruim vijfhonderd betogers zijn woensdag naar Den Haag gekomen om hun steun te betuigen aan het volksverzet van Iran, dat zich keert tegen de islamitische republiek. De demonstranten verzamelden op het Malieveld. Daarna trokken ze naar het Vredespaleis om daar enkele verklaringen voor te lezen. In Amsterdam kwamen zeker honderd actievoerders bijeen op het Museumplein.

Ook in andere Europese steden gingen betogers de straat op om druk uit te oefenen op het Iraanse regime. Initiatiefnemers voor de Nederlandse demonstratie waren de stichting Prime, die opkomt voor vluchtelingen in Europa en het Comité 18TIR, een beweging van Iraanse studenten in Nederland. Onder anderen de Tweede-Kamerleden Van Bommel (SP) en Karimi (GroenLinks) spraken de betogers toe. De betoging in Amsterdam was een initiatief van de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland.

In Den Haag arresteerde de politie enkele demonstranten. Het ging om deelnemers uit een kleine splintergroep die samen met de grote groep betoogden tegen het Iraanse regime. De politie hield de demonstranten aan wegens opruiïng en verstoring van de openbare orde.

Op 9 juli 1999 kwamen studenten in Teheran massaal in opstand tegen het Iraanse regime. Het studentenprotest werd met geweld neergeslagen. Sindsdien grijpen Iraniërs over de hele wereld 9 juli aan om hun ongenoegen over het Iraanse regime te uiting.

De demonstraties volgden dit jaar op een reeks protesten in Iran, die begon na een opstand van studenten half juni in Teheran. De studenten eisten onder meer een einde aan het 25-jarige regime waarin islamitische geestelijken de macht hebben. Het Iraanse bewind arresteerde duizenden mensen.

Volgens de organisatoren van de demonstratie in Den Haag is een onbekend aantal mensen verdwenen of ontvoerd, vinden martelingen plaats en worden doodvonissen voltrokken. Ze hopen dat het volksverzet een einde kan maken aan 'de terreur van de mullahs'. "Druk vanuit de hele wereld is de enige manier om een bloedbad in Iran verder te voorkomen.''
(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief