Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse militairen vertrokken naar Irak

10 jul 03

De eerste groep van ruim driehonderd militairen die deel uitmaken van de internationale stabilisatiemacht SFIR, is vanaf vliegbasis Eindhoven naar Zuid-Irak vertrokken. De militairen, voornamelijk mariniers, gaan voor een half jaar naar de provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak. Ze maken deel uit van de Stabilisation Force Iraq (SFIR). Uiteindelijk worden bijna elfhonderd militairen gestationeerd in de Iraakse regio, waar ze onder Brits commando zullen opereren.

Begin juni ging het kabinet akkoord met een vredesmissie naar de provincie Al-Muthanna in Irak, een woestijngebied dat iets groter is dan Nederland. Volgens minister Kamp van Defensie is de provincie een 'relatief en feitelijk rustig' gebied. Er wonen voornamelijk sjiieten, die positief tegenover buitenlandse militairen zouden staan. De risico's voor de Nederlandse militairen zijn 'verantwoord', zo zei Kamp.

Op 19 juni waarschuwden deskundigen in een hoorzitting met Tweede-Kamerleden echter dat de Nederlandse vredesmissie 'niet geheel risicovrij' is. Het gebied is nu relatief rustig, maar dat zou kunnen veranderen. Generaal Van Kappen waarschuwde dat Irakezen die aanslagen willen plegen op westerse miliairen, een rustige plek zoals de provincie Al-Muthanna kunnen zoeken om te herorganiseren.

Verder werd gewaarschuwd dat de sjiieten zich niet zullen neerleggen bij de rol die zij krijgen toebedeeld in het nieuwe Iraakse bestuur. Ook kunnen de Nederlandse, lichtbewapende militairen in situaties komen waarin ze zwaardere taken moeten overnemen van de Britten. Het gebied zou tevens te groot zijn om overal toezicht te houden.

Ondanks de kritiek en waarschuwingen wist minister Kamp de Kamer te overtuigen. Hij noemde de risico's voor de Nederlandse soldaten 'aanvaardbaar'. Mochten ze bedreigd worden, dan kunnen ze binnen vijftien minuten hulp krijgen van Amerikaanse vliegtuigen, zo stelde de minister. De harde kern van de Nederlandse eenheid bestaat uit een bataljon van bijna 650 mariniers. De bijdrage van de landmacht bestaat uit 230 soldaten en die van de luchtmacht uit 90 man. Ook de marechaussee stuurt een detachement van 25 mensen.

Nadat het regime in Bagdad was gevallen, nam de Veiligheidsraad op 22 mei resolutie 1483 aan. Hierin werd de instelling van de stabilisatiemacht SFIR in Irak omschreven. Besloten werd dat de coalitielanden militairen kunnen sturen om te assisteren bij de wederopbouw van het land en het creëren van stabiliteit en veiligheid.

De resolutie is voornamelijk bedoeld om te voorkomen dat Amerika alle touwtjes in handen krijgt in Irak. Amerika heeft daar zelf ook geen baat bij omdat ze dan als bezettingsmacht gezien kunnen worden in plaats van een 'bevrijdingsmacht'. Irak is door de resolutie verdeeld in drie sectoren: Polen heeft het centraal commando over alle coalitie-troepen in het noorden. De VS voert commando over het midden-gedeelte en de Britten over het Zuiden, waar de Nederlandse eenheid zich vestigt.

De Nederlandse militairen vertrekken vanaf het vliegveld in Eindhoven naar Koeweit. Daar verblijven ze eerst twee weken om te kunnen wennen aan de zeer warme temperaturen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief