Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwoegen en genieten tijdens de Vierdaagse

15 jul 03

Een petje is dinsdag een belangrijk wapen van de wandelaar tegen de felle zon. Vrijwel iedere deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse heeft een of een ander hoofddeksel op het hoofd. Het publiek in Oosterhout geniet intussen van de zon en het langstrekkende wandellegioen.

"Water nodig, iets anders misschien", vragen toeschouwers als een wandelaar even naar de kant loopt om uit te rusten. Dat water is meer dan welkom, dus wordt de bidon van de wandelaar kosteloos bijgevuld. De nieuwe watervoorraad moet voldoende zijn om de finish in Nijmegen, 10 kilometer verderop, te halen.

De wandelaars trekken in snel tempo door Oosterhout, dat massaal is uitgelopen. De tuinstoeltjes staan rijendik langs de kant. Hier en daar hebben aanwonenden een rustplaats ingericht, waar wandelaars even op adem kunnen komen. Weer ergens anders klinkt feestmuziek om de wandelaars aan te sporen.

De deelnemende militairen sporen zichzelf luidkeels aan, terwijl hun olijfgroene kleding door het zweet langzaam donkergroen wordt. Vooral Britse en Amerikaanse militairen zingen er op los. Kinderen zwermen om de soldaten, op zoek naar souvenirs.

Het is pas de eerste dag van de Vierdaagse, maar een enkeling heeft al zichtbaar last van de kilometers. De zweetdruppels staan bij iedereen op het voorhoofd. Alleen het publiek heeft, vooral in de schaduw, minder last van de warmte. Een vrolijke wandelaar grijpt zijn bidon en spuit een hele rij mensen nat. Voor nieuw water hoeft hij niet ver te lopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief