Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Derde Infanteriedivisie langer in Irak

15 jul 03

Het Amerikaanse leger heeft aangekondigd dat de Derde Infanteriedivisie langer in Irak moet blijven. De mededeling kwam ongeveer een week na de toezegging dat de legereenheid volgens plan in september naar huis mocht.

Het nieuws was een zware tegenvaller voor de Amerikaanse soldaten. De Derde Infanteriedivisie trok in maart als eerste Irak binnen en bereikte ook als eerste Bagdad. De soldaten van de eenheid voelen zich in Irak nauwelijks gewaardeerd en zijn voortdurend doelwit van aanslagen; ze zijn hun verblijf in irak meer dan zat. De verlenging houdt verband met de wanorde in Irak en de voortdurende aanslagen op de coalitietroepen.

De hoogste Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, heeft gezegd dat het na de installatie van de interim-regering 'aan het Iraakse volk is om te bepalen wanneer de coalitietroepen vertrekken'. Tijdens een persconferentie noemde Bremer de interim-regering 'een sterke partner in de vorming van een volledig democratisch Irak'. De 25 koppen tellende raad is zondag met zijn werk begonnen. Als een van de eerste daden heeft de interim-regering een tribunaal voor oorlogsmisdaden opgericht.

Twee tot nu toe onbekende Iraakse groeperingen hebben gelijktijdig landen gewaarschuwd geen troepen te sturen naar Irak. De dreigementen verschenen op Arabische tv-zenders. Eén van de landen die troepen gaan sturen naar Irak is Nederland.

Het 'Iraaks bevrijdingsleger' zei op al-Arabya 'de militaire interventie onder de paraplu van de VN, de V-raad, NAVO of Arabische of islamitische landen' af te wijzen. De groep kondigde aan gewapenderhand verzet te zullen plegen. Op Al-Jazeera deed het 'Iraaks Islamitisch verzet: Revolutionaire Brigades 1920' van zich spreken. De groepering, die zich heeft vernoemd naar het jaar waarin het Britse mandaat over Irak werd ingesteld, waarschuwde eveneens voor inmenging door andere landen.

De dreigementen lijken vooral gericht te zijn aan landen die binnenkort militairen naar Irak sturen of net hebben gestuurd, zoals Nederland. Het Nederlandse leger stationeert 1100 militairen in de tot nu toe rustige provincie al-Muthanna in het zuidwesten van Irak.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief