Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair bezoekt Bush onder donker gesternte

17 jul 03

De Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair, architecten van de oorlog in Irak, zullen donderdag tijdens hun ontmoeting in Washington vooral het positieve benadrukken. Zij doen dat ondanks de voortdurende chaos in Irak en blunders bij inlichtingendiensten.

Blair ligt onder vuur omdat in Irak nog geen massavernietigingswapens zijn gevonden. Het groeiend aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen in Irak en ongefundeerde beschuldigingen dat de verdreven dictator Saddam Hoessein uranium in Afrika probeerde te verwerven, maken het leven van Bush zuur.

Volgens een zegsman van het Witte Huis bespreken Bush en Blair de kwesties Irak, het Midden-Oosten en de relaties tussen de VS en Europa. "Ze bespreken de voortgang die is gemaakt sinds de bevrijding van meer dan twintig miljoen mensen van een brutale dictator", aldus de woordvoerder.

Bush vecht tegen de groeiende kritiek op zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres. Daarin zei hij dat Irak uranium zocht in Niger. Dit was een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse argumentatie dat Irak kernwapens probeerde te ontwikkelen. Dit bleek niet zo te zijn en de CIA nam de schuld van de blunder op zich.

De Britse Labour-leider zit intussen ook in de problemen. De oppositie zit hem op de hielen omdat hij voor de oorlog heeft gezegd dat Irak binnen 45 minuten chemische of biologische wapens kon lanceren. Dat wordt van alle kanten betwist, maar Blair hield deze week in het parlement vol dat het dossier klopte.

Zowel Londen als Washington blijft geloven dat in Irak massavernietigingswapens zullen worden gevonden. Ze stuurden 250.000 manschappen naar Irak om deze dreiging te keren. In april verdween Saddam Hoessein van het toneel, maar sindsdien zijn nog geen biologische of chemische wapens gevonden.

De Amerikanen zoeken intussen naar een mogelijkheid om een nieuw mandaat van de Verenigde Naties voor Irak te krijgen. De VN zouden een centralere rol in de wederopbouw krijgen en mogelijk landen kunnen overtuigen militairen te sturen. Daardoor zou een deel van de Amerikanen naar huis kunnen. Dat zou een populaire maatregel zijn gezien het groeiend aantal Amerikaanse slachtoffers in Irak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief