Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof veroordeelt Van der G. tot 18 jaar cel

18 jul 03

Volkert van der G. is ook in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. Het openbaar ministerie had levenslang geëist, terwijl de advocaten van de moordenaar van Pim Fortuyn voor een lagere celstraf (zestien jaar) hadden gepleit.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft goed geluisterd naar beide partijen. Het OM had levenslang geëist, omdat Van der G. (34) een politieke moord zou hebben gepleegd. De advocaten van Van der G. stelden daar tegenover dat hun cliënt nog geen strafblad had en het een enkelvoudige moord betreft.

De drie raadsheren in hoger beroep zagen echter geen reden om de straf die de rechtbank op 15 april oplegde te verlagen. Zij tilden zwaar aan de ernstige gevolgen van de moord op de democratie en het verloop van de verkiezingen, en aan het feit dat Van de G. geen spijt over zijn daad heeft betuigd. Verder zei hij: "Het veilige gevoel in Nederland was weg".

Ook voelden zij niets voor een verlenging van de straf tot levenslang, omdat Van der G. volgens hem al extra is gestraft door de zware omstandigheden van zijn detentie (hij stond voortdurend onder cameratoezicht en mocht geen contact hebben met mede-gevangenen) en bepaalde publicitaties (die een onbewezen link legden tussen Van der G. en andere criminele feiten zoals de moord op een milieu-ambtenaar).

Recidive

Opvallend is dat het hof twijfels houdt over de kans op recidive bij de man die moord op Pim Fortuyn heeft bekend. Dat oordeel strookt niet met het rapport van het Utrechtse Pieter Baan Centrum, dat Van der G. psychologisch onderzocht.

Nader pychologisch onderzoek vinden de raadsheren niet nodig. Een aantal specialisten had hierop aangedrongen, omdat ze er via de media van overtuigd waren geraakt dat Van der G. aan het syndroom van Asperger leed, een vorm van autisme.

Het hof oordeelt in tegenstelling tot de rechtbank dat Van der G. wel degelijk stoffen in bezit had 'bedoeld voor het treffen van personen of goederen'. Het ging daarbij om de condooms met kaliumchloraat en suiker die in de schuur van Van der G. in Harderwijk zijn gevonden.

Effectief betekent de uitspraak van het gerechtshof dat Van der G. in 2014 weer vrij man is. In Nederland geldt dat een gevangene tweederde van zijn straf moet uitzitten, in dit geval dus twaalf jaar. Verder wordt het voorarrest van de straf afgetrokken. Dat ging in op de dag van de moord, op 6 mei 2002. De veroordeelde glimlachte toen hij uit het gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp werd geleid. Aanhangers van Pim Fortuyn scholden hem en de rechters uit.

LPF-Kamerlid Eerdmans noemt de uitspraak 'levensgevaarlijk'. "Het is verontrustend als dit de straf is voor het om zeep brengen van de democratie. Ik vrees voor het recht op vrije meningsuiting. Politici kunnen niet meer zeggen wat ze willen, waardoor we weer wegzakken in het moeras van gematigde opinies."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief