Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

LPF: levensgevaarlijk vonnis

18 jul 03

De celstraf van 18 jaar voor Volkert van der G. is een levensgevaarlijk vonnis, vindt de LPF-fractie in de Tweede Kamer. De uitspraak van het hof is onvoldoende afschrikwekkend, meent Kamerlid Eerdmans. "Het is verontrustend als dit de straf is voor het om zeep brengen van de democratie."

"Ik vrees voor het recht op vrije meningsuiting. Politici kunnen niet meer zeggen wat ze willen, waardoor we weer wegzakken in het moeras van gematigde opinies." Eerdmans kondigt aan dat hij samen met zijn partijgenoten bezig is met een zwartboek over de moord op Fortuyn. Hierin zouden allerlei open eindes die na de rechtszaak nog bestaan, en verbanden die in de onderzoeken niet zijn gelegd, aan de orde moeten komen. Als voorbeeld noemt hij de nog steeds onopgeloste moord op de milieuambtenaar Van de Werken in 1996, waarmee Van der G. ook in verband is gebracht.

"Het is de grote vraag of dit het gevolg is van luiheid van overheidszijde of dat er informatie bewust onder de pet is gehouden", aldus het Kamerlid. De fracties van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer reageren uit principe niet op gerechtelijke uitspraken. Tweede-Kamerlid Van de Camp van het CDA begrijpt evenwel de emoties van de LPF wel. "Het is natuurlijk hun partijleider. Maar in het kader van de scheiding der machten moet ieder zijn eigen werk doen."

Wel pleit Van de Camp ervoor dat de vervroegde invrijheidstelling snel wordt gewijzigd in een voorwaardelijke invrijheidstelling, waar bepaalde eisen aan worden gesteld. "Dan is het geen automatisme meer." Het CDA dringt daar al enige jaren op aan.

Minister Donner van Justitie wil echter dat gedetineerden in dat geval al na het uitzitten van de helft van het straf kunnen vrijkomen in plaats van na tweederde zoals nu het geval is. De CDA-fractie is daartegen, zegt Van de Camp. Ook deskundigen hebben al enige negatieve adviezen gegeven over het plan van de minister. Hij komt binnenkort met een wetsvoorstel over de kwestie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief