Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Annan wil snel Iraaks zelfbestuur

20 jul 03

Irak moet zo spoedig mogelijk weer een eigen souvereine regering krijgen, die bestaat uit Irakezen. Dat zegt Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in zijn eerste belangrijke rapportage over de situatie in Irak. De Veiligheidsraad praat er dinsdag over.

Volgens Annan is het belangrijk dat "Iraki's een duidelijk tijdschema tot hun beschikking krijgen voor het volledige herstel van hun soevereiniteit". Iraki's hebben er bij de VN-vertegenwoordiger in Irak, Sergio Vieira de Mello, op aangedrongen dat de snelle komst van een interim-regering essentieel is.

Maar de grootste zorg van de Iraakse bevolking is de onveilige situatie. Vooral in de steden en met name in Bagdad lijkt de veiligheid er slechter voor te staan dan voor de oorlog. Irakezen hebben 'hun diepe bezorgdheid' uitgesproken over de 'onzekere en zelfs verslechterde veiligheidssituatie' in het land, aldus Annan in het rapport.

Voortdurende plundering en georganiseerde sabotage vormen een 'aanzienlijk bedreiging bij het herstel van de basisvoorzieningen'. Ook noemt de VN-chef het probleem van de illegale handel in olie en benzine.

Annan is tegen de vorming van een VN-vredesmacht in Irak, de zogeheten politiemacht. Volgens hem zijn de Amerikanen en de Britten, als bezettingsmacht, primair verantwoordelijk voor de veiligheid. Wel liggen er op ander terrein taken voor de VN. Annan noemt hulp bij de economische wederopbouw, de ontwikkeling van een vrije pers en voorbereidingen van verkiezingen.

De VN-baas spreekt ook zijn bezorgheid uit over de mensenrechtensituatie in Irak. Hij mist betrouwbare getallen over het aantal burgers dat tijdens of na de oorlog is gedood, gewond is geraakt of is opgepakt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief