Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gebitsidentificatie bewijst dood Uday en Qusay

23 jul 03

De lichamen van Uday en Qusay, de twee zoons van Saddam Hoessein, zijn officieel geïdentificeerd. Gebitsidentificatie en röntgenfoto's zijn volgens Amerikaanse militairen het overtuigende bewijs dat Saddams zonen niet meer in leven zijn.

Dat heeft commandant Sanchez van de Amerikaanse troepen in Irak verklaard. Op een röntgenfoto is ook de schotwond te zien die Uday in 1996 opliep toen hij een aanslag overleefde. Het bewijs dat de twee zoons gedood zijn is belangrijk, omdat veel Irakezen vreesden dat het beruchte tweetal nog in leven was. De Amerikanen overwegen nog foto's van de lichamen vrij te geven, om alle Irakezen te overtuigen dat Uday en Qusay echt dood zijn.

Volgens commandant Sanchez zijn voor de identificatie meerdere bronnen gebruikt. Een Amerikaanse militaire functionaris vertelde CNN dat Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, de presidentieel secretaris die vorige maand werd opgepakt, bij de identificatie heeft geholpen.

Op de lichamen, die vanochtend werden overgevlogen naar Bagdad, worden nog DNA-tests uitgevoerd. De twee andere lijken die na de beschieting van gisteren uit de villa zijn gehaald, zijn volgens een Amerikaanse functionaris van een kleinzoon van Saddam en een naaste medewerker van Uday.

De lijst met 55 meest gezochte Irakezen begint langzaamaan te slinken. De Amerikaanse militairen pakten vandaag Barzan al-Ghafur Sulayman Majid al-Tikriti op. De voormalige commandant van de Speciale Republikeinse Garde stond op de elfde plaats van de 55 'most wanted Iraqis'.

Eerder vandaag zond de Arabische nieuwszender al-Arabiya - een dag na de dood van de twee zoons van Saddam Hoessein - opnieuw een geluidsband uit waarop een boodschap van de verdreven Iraakse leider te horen zou zijn. Op de band zegt 'Saddam' dat de oorlog niet voorbij is en roept hij de elitetroepen op meer aanslagen op Amerikaanse en Britse militairen te plegen.

Volgens de Arabische zender is de geluidsband twee dagen voor de dood van Saddams zonen Uday en Qusay opgenomen. Op de band prijst 'Saddam' het verzet tegen de Amerikaanse bezetting en bezweert hij dat de Amerikanen nooit zullen zegevieren.

Wraakacties
Het verzet tegen de Amerikanen is er nog altijd. Bij twee Iraakse aanvallen zijn vandaag twee Amerikaanse soldaten gedood en raakten acht gewond. In de buurt van Mosul, waar Uday en Qusay gisteren werden gedood, reed een Amerikaans legervoertuig op een landmijn. Een militair was op slag dood en zes anderen raakten gewond. In Ramadi, een stad ten noordwesten van Bagdad, kwam één militair om en raakten twee collega's gewond toen hun konvooi werd aangevallen.

De Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer waarschuwde gisteren al voor wraakacties. Uday en Qusay werden gisteren door Amerikaanse troepen gedood bij een vuurgevecht in de stad Mosul in Noord-Irak. Nadat het nieuws in Bagdad bekend was geworden, waren in de hele stad vreugdeschoten te horen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief