Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair ontkent instemmen met 'lekken' naam Kelly

23 jul 03

De Britse premier Tony Blair heeft dinsdag ontkend dat hij toestemming heeft gegeven voor het laten uitlekken van de naam van wapendeskundige David Kelly. Blair sprak met journalisten tijdens een vlucht naar Hongkong. "Ik geloof dat ik in alle opzichten juist heb gehandeld", zei de premier.

Blairs regering wordt ervan beschuldigd Kellly de dood in te hebben gejaagd in een politieke rel met de BBC over massavernietigingswapens in Irak. Kelly was daar het middelpunt van geworden. Hij zou de BBC informatie hebben verschaft. Toen zijn naam in de openbaarheid kwam, pleegde hij zelfmoord. "Ik heb geen toestemming gegeven de naam van David Kelly te laten uitlekken", zei Blair. "Als die naam eenmaal bekend is, is het een heel andere kwestie", voegde hij eraan toe.

De Britse krant The Independent meldde dinsdag dat hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie, de werkgever van Kelly, de naam van de wapendeskundige geheim wilden houden, omdat ze hem dat hadden beloofd. Downing Street had hun wens volgens de krant genegeerd. Daarmee werd de bewering van de regering in twijfel getrokken.

Blairs officiële woordvoerder Alastair Campbell had maandag gezegd dat Downing Street wel was geraadpleegd, maar dat Defensie de leiding had in de aanpak van de kwestie-Kelly. Britse media interpreteerden dat als een poging van Blair de verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven van minister Geoff Hoon.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief