Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM wikt en weegt over hoger beroep Volendam

24 jul 03

Het openbaar ministerie (OM) in Haarlem is er nog niet over uit of het hoger beroep instelt tegen de vonnissen in de strafzaken tegen de Volendamse cafébaas Jan Veerman en bedrijfsleider John V..

Direct na de uitspraak gaf het OM aan daarover deze week een besluit te nemen. Donderdag zei persofficier van justitie J. Hartjes nog een week extra nodig te hebben. "We hebben de zaken inmiddels meerdere keren besproken en zijn er nog niet uit. Er zitten veel haken en ogen aan de zaken en we willen alles zorgvuldig wegen en bestuderen voor we een besluit nemen", aldus Hartjes.

Het OM gaf vorige week al wel aan zich neer te leggen bij de vrijspraak van Veermans dochter Laura. Ook bedrijfsleider John V. werd vrijgesproken van zijn aandeel bij de cafébrand in de nieuwjaarsnacht van 2001 in Volendam. Veertien jongeren kwamen om het leven en bijna driehonderd raakten gewond. De rechtbank in Haarlem veroordeelde cafébaas Jan Veerman wel. Hij kreeg een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur opgelegd. Ook mag hij twee jaar niet zijn vak als horecaondernemer uitoefenen.

Veerman werd schuldig bevonden aan brand- en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Het OM had zestien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de horecaondernemer geëist. Ook de advocaten weten nog niet of ze in beroep gaan tegen het vonnis van Veerman.

"In sommige zaken weet je meteen of je wel of niet in hoger beroep gaat. Hier ligt het moeilijker. We denken er nog steeds over na", zegt N. de Vries namens de advocaten. Hoger beroep tegen de vrijspraak van John is voor de verdediging uiteraard niet aan de orde.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief