Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse marineschepen naar Liberia

25 jul 03

President Bush heeft vrijdag Amerikaanse marineschepen naar de kust van Liberia gestuurd. De schepen moeten de eventuele komst van een West-Afrikaanse vredesmacht ondersteunen, zo maakte het Witte Huis bekend.

De VS zetten een eenheid met 'geschikte militaire slagkracht' in en de rol van de militairen is beperkt in tijd en bereik, aldus de verklaring. De vredesmacht zelf bestaat uit militairen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Dit samenwerkingsverband beslist maandag vrijwel zeker dat er zo'n 1400 militairen naar het door oorlog verscheurde Liberia worden gestuurd.

De Ecowas-militairen moet een staakt-het-vuren gaan bewaken en moeten zorgen voor stabiliteit, zodat de bevolking van Liberia weer humanitaire hulp kan krijgen. Bush herhaalde vrijdag nog eens dat de president van Liberia, Charles Taylor, moet opstappen.

Staakt-het-vuren
Kort na de bekendmaking van president Bush kondigden de rebellen van de LURD, die de regeringstroepen van de Liberiaanse president Taylor bestrijden, een staakt-het-vuren af.

Het is de derde keer sinds 17 juni dat de rebellen een bestand afkondigen. De LURD heeft de hoofdstad Monrovia sinds begin juni meerdere keren aangevallen, maar de strijd om de hoofdstad die de afgelopen dagen oplaaide is de hevigste tot nu toe.

Honderd burgers kwamen maandag om toen tientallen mortiergranaten in het stadscentrum neerkwamen in de strijd om twee bruggen. Hulporganisaties meldden vrijdag opniew bloedbaden in de hoofdstad; tientallen mortier-granaten kwamen terecht in de ambassadewijk van de stad. De bloedige strijd eiste opnieuw veel burgerslachtoffers: 26 doden en meer dan 200 gewonden.

Ondanks de herhaaldelijke aanvallen zijn de rebellen er niet in geslaagd de bruggen te veroveren die toegang verschaffen tot de 'kop'van het schiereiland waarop de hoofdstad is gebouwd.

(Bron: NOS/AFP/ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief