Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon: bouw grensmuur gaat door

29 jul 03

Israël claimt dat de muur nodig is om het land tegen Palestijnse aanslagen te beschermen. Voor de bouw is ruim 1000 hectare Palestijnse grond onteigend. Sharon heeft wel beloofd dat het hek zo wordt neergezet dat de gevolgen zo min mogelijk invloed hebben op het dagelijks leven van de Palestijnen.

Bush zei te hopen dat zo'n muur in de toekomst dankzij successen in het vredesproces niet meer nodig is. Hij sprak van een 'gevoelige kwestie' en liet weten dat hij er met Sharon over in gesprek zal blijven. Ook vroeg hij Sharon om rekening te houden met de moeilijke Palestijnse levensomstandigheden.

Vorige week, na een gesprek met de Palestijnse premier Abbas, zei de Amerikaanse president nog dat het hekwerk niet echt bijdroeg aan de uitvoering van de routekaart naar vrede. Bush noemde de grens, die bestaat uit betonnen muren en elektronisch beveiligde hekken, toen nog 'een probleem'.

Van Palestijnse kant is de mededeling van Sharon in Washington onmiddellijk veroordeeld. Volgens de Palestijnen eigenen de Israëli's zich door de plaatsing van de muur land toe dat volgens het vredesplan deel van Palestijnse gebieden moet blijven uitmaken. Sharon is op dit moment te gast in Washington. Het is de achtste keer dat Bush en Sharon overleg voeren.

Een Palestijnse functionaris maakte vandaag bekend dat premier Abbas op 25 en 26 augustus een bezoek brengt aan Italië, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Het gaat om het eerste officiële bezoek van Abbas aan een lidstaat van de Europese Unie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief