Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jaarlijks 1,2 miljoen kinderen slachtoffer mensenhandel

31 jul 03

Jaarlijks worden ongeveer 1,2 miljoen kinderen wereldwijd het slachtoffer van internationale mensenhandel. De omzet van deze illegale handel bedraagt ongeveer 8,7 miljard euro, aldus een rapport van Unicef dat woensdag is gepubliceerd.

Uit het verslag, 'End Child Exploitation: Stop The Traffic' gemaand, komt naar voren dat in Europa per jaar 500.000 vrouwen en jonge meisjes worden verhandeld. De slachtoffers komen vooral uit voormalige oostbloklanden. Hiermee is Europa een van de belangrijkste markten voor mensenhandel.

In Afrika worden jaarlijks zo'n 200.000 kinderen verhandeld. Deze zijn bestemd voor de Europese markt of worden als slaaf voor huishoudelijke karweitjes of seks verkocht. Zuidoost-Azië is ook een belangrijke markt. Ongeveer eenderde van de internationale handel in vrouwen en kinderen vindt hier plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal kinderprostituees in Thailand de afgelopen drie jaar met 20 procent is toegenomen. In China worden 250.000 vrouwen en kinderen per jaar het slachtoffer van mensenhandel.

De handel in mensen blijft niet beperkt tot vrouwen en meisjes. Volgens Unicef worden jaarlijks duizenden jongetjes niet ouder dan vijf jaar uit Bangladesh, India en Pakistan verkocht aan landen als de Verenigde Arabische Emiraten om als jockey op kamelen te werken.

Volgens de nationaal rapporteur mensenhandel van het ministerie van Justitie, Korvinus, laat het departement uitzoeken hoe groot het probleem van de 'moderne slavernij' in Nederland is. Ze zei dat woensdagavond in RTL Nieuws. Korvinus meent dat het 'een realiteit is, die nog niet voldoende onder ogen wordt gezien'.

In juni nam de Eerste Kamer wel een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie aan, die onder meer slavernij in Nederland strafbaar stelt. Deze wet treedt nog dit jaar in werking. De maximumstraf wordt levenslang. Het openbaar ministerie wordt in deze wet ook bevoegd om verdachten van slavernij te vervolgen ook als de misdrijven buiten Nederland zijn gepleegd. De verdachten moeten zich dan wel in Nederland bevinden.

(Bron: Reuters/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief