Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bremer: over jaar verkiezingen in Irak

31 jul 03

In Irak kunnen binnen een jaar verkiezingen worden gehouden. Dat zegt de Amerikaanse bestuurder van Irak, Paul Bremer. Volgens hem is het mogelijk om midden volgend jaar een verkiezing te houden voor een nieuw Iraaks parlement. Daarna zal een regering worden gevormd, die de huidige interimraad moet opvolgen.

De interimraad is eerder deze maand door Bremer benoemd. Het voorlopige bestuur bestaat uit 25 leden. Negen van hen zullen om de maand functioneren als voorzitter.

Dat is eerder deze week besloten toen het niet bleek te lukken één voorzitter aan te wijzen gezien de grote politieke verschillen tussen de bestuurders. Een andere optie was het voorzitterschap te verdelen onder drie leden van de interim-regering, maar ook dat bleek geen goed plan.

De arts Ibrahim al-Jaafari zal als eerste het voorzitterschap op zich nemen. Hij is woordvoerder voor de fundamentalistische sjiitische Dawa-partij, die onder Saddam Hoessein verboden was. Achmed Chalabi van het Iraaks Nationaal Congres neemt in oktober het stokje over van al-Jaafari. Ook de Koerdische leiders Talabani en Barzani en voorman al-Hakim van de grootste sjiitische organisatie SCIRI komen aan de beurt.

Voordat er verkiezingen worden uitgeschreven moet de nieuwe grondwet, waar Bremer zich over buigt, af zijn. En het Iraakse volk moet zich in een referendum over die grondwet kunnen uitspreken.

Zodra er een nieuwe Iraakse regering is zal de coalitie de soevereiniteit overdragen en zit Bremers zijn taak erop. De 61-jarige terrorisme-expert ziet dit als een mooi eindpunt voor zijn diplomatieke carrière.

Dat er snel verkiezingen worden gehouden is voor Irak van levensbelang omdat de legitimiteit van het door de Amerikanen geleide bestuur vooral in de Arabische wereld omstreden is. Bovendien is het moeilijk is om internationale leningen te krijgen zolang het land een interim-regering heeft. Dat heeft de president van de Wereldbank, James Wolfensohn, gisteren gezegd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief