Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspectie onderzoekt sperma- en eicelhandel

1 aug 03

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is woensdag een oriënterend onderzoek begonnen naar de firma babydonors.com. Dit in Amsterdam gevestigde bedrijf biedt sperma en eicellen te koop aan via internet.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het op commerciële basis beschikbaar stellen van zaad of eicellen in strijd met de Embryowet. Volgens artikel 27 van die wet mag dit alleen op basis van onkosten. De inspectie gaat kijken of de werkwijze van babydonors.com wel in de haak is.

Babydonors maakte begin deze week bekend dat het bedrijf vanaf 1 september in Nederland wil opereren. Het richt zich op lesbische paren, alleenstaande vrouwen en onvruchtbare stellen. Voor 2500 euro kunnen zij zaadcellen bestellen die thuisbezorgd worden. Eicellen moeten operatief in een Belgische IVF-kliniek worden ingebracht. Dat maakt dat de kosten voor deze ingreep kunnen oplopen tot 40.000 euro.

Omdat het gaat om een Belgische kliniek, heeft de inspectie daar niets over te zeggen. Als het bedrijf, zoals het graag wil, met een Nederlandse kliniek in zee gaat wordt het wat anders, aldus een woordvoerster.

Babydonors is niet de enige spermahandelaar die zich op de Nederlandse markt wil storten. Begin juli kondigde ook de firma ManNotIncluded aan naar Nederland te willen komen. ManNotIncluded handelt al een tijdje in sperma in Groot-Brittannië. Eigenaar Gonzalez denkt dat zijn bedrijf niet onder de zaadbanken valt, omdat hij het sperma niet opslaat, maar met koeriersdiensten 'vers' doorsluist naar de ontvanger. Het ministerie van VWS meent dat ManNotIncluded zeker wel in die categorie valt en het zal zeker contact met hem opnemen als hij zich in Nederland vestigt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief