Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voorhoede vredesmacht arriveert in Liberia

4 aug 03

De eerste leden van de langverwachte vredestroepen zijn onder luid gejuich van bevolking en rebellen nabij de Liberiaanse hoofdstad Monrovia aangekomen. De Nigeriaanse soldaten werden met twee helikopters ingevlogen vanuit Sierre Leone. Daarmee is de strijd in Liberia een nieuwe fase ingegaan. Voor de Liberianen, vastgeklemd tussen de troepen van de Liberiaanse president Taylor en de opstandelingen van de LURD en Model, is de vredesmacht hun enige hoop.

De in totaal driehonderd militairen die vandaag arriveren, zullen eerst het vliegveld in bezit nemen, voordat ze oprukken naar Monrovia zelf, bijna vijftig kilometer verder. De Nigerianen vormen de voorhoede van een West-Afrikaanse vredesmacht die uit ongeveer 3500 manschappen zal bestaan, mogelijk aangevuld met 2300 Amerikaanse soldaten die in schepen voor de kust van Liberia wachten.

Taylor kondigde gisteren aan dat hij zijn functie op maandag 11 augustus zal neerleggen, mits de aanklacht tegen hem bij het Internationaal Strafhof in Sierra Leone wordt ingetrokken. Het Hof heeft bekendgemaakt dat niet aan zijn verzoek zal worden voldaan. De Liberiaanse president is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Sierra Leone omdat hij de rebellengroepering RUF in dat land heeft gesteund in ruil voor toegang tot diamantmijnen.

Nigeria heeft Taylor politiek asiel aangeboden, maar ook dan zal het Hof om uitlevering van Taylor vragen. Volgens woordvoerder David Hecht van het Internationaal strafhof in Sierra Leone moet Nigeria aan dat verzoek voldoen op basis van mensenrechtenverdragen. Als Taylor wordt veroordeeld, zal hij waarschijnlijk een levenslange gevangenisstraf moeten uitzitten.

Het is niet de eerste keer dat vredestroepen proberen een einde te maken aan het geweld in Liberia. De West-Afrikaanse troepen die in 1990 in Liberia aankwamen, moesten ook toen een spiraal van geweld doorbreken. Dat leek in de eerste instantie te lukken. De vredesmacht sloot een akkoord met de toenmalige rebellenbeweging NPFL van Charles Taylor. Twee jaar na aankomst zette de NPFL echter succesvol de aanval in tegen de vredesmacht die deels corrupt bleek en gewelddadig.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief