Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schrijver en dichter Willem Wilmink overleden

4 aug 03

Schrijver en dichter Willem Wilmink is zaterdagavond in zijn woonplaats Enschede op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager Jan Willemsen zondag bekendgemaakt. Wilmink was al enige tijd ernstig ziek.

Wilmink schreef teksten voor onder anderen Herman van Veen, de cabaretgroep Don Quishocking, Martine Bijl, Joost Prinsen en Wieteke van Dort. Hij was betrokken bij televisieprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Het Klokhuis en Kinderen voor Kinderen.

Verder schreef hij liedjes voor musicals en heeft hij talloze kinderboeken op zijn naam staan. Hij schreef voor De Tijd, Spektator poëzierecensies en vertaalde gedichten. Hoewel hij zich eerst op volwassenen richtte, werden later kinderen zijn voornaamste doelgroep.

Wilmink werd in 1936 geboren in Enschede, Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte daarna als leraar en doceerde van 1960 tot 1978 moderne letterkunde in de hoofdstad. Hij debuteerde in 1966 met de bundel 'Brief van een Verkademeisje'.

Vanaf 1970 vormde hij met Karel Eijkman, Hans Dorrestijn, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riem het schrijverscollectief. Het waren niet altijd anderen die zijn liedjes ten gehore brachten. Wilmink trad af en toe zelf op, spelend op een accordeon. In de jaren negentig bracht hij een eigen theatertoer.

In zijn loopbaan ontving Wilmink talloze prijzen. De eerste was in de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan. Ook ontving hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief