Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zegsman Blair noemt Kelly fantast

6 aug 03

Een dag voor de begrafenis van de Britse wapenexpert Kelly is de Britse premier Blair opnieuw in verlegenheid gebracht vanwege de affaire rond de zelfmoord van de voormalige VN-wapeninspecteur. Een woordvoerder van Blair maakte Kelly tijdens een informeel gesprek met een journalist uit voor fantast.

De woordvoerder vergeleek David Kelly met Walter Mitty, een personage uit de roman 'The Secret Life of Walter Mitty' van de Amerikaanse schrijver James Thurber uit 1941. De in Groot-Brittannië zeer bekende romanfiguur fantaseert over een heldenrol om aan zijn gewone leven te ontsnappen. Het boek werd in 1947 verfilmd met Danny Kaye in de titelrol.

Downing Street nam onmiddellijk afstand van de opmerking. Plaatsvervangend premier John Prescott, die de regering leidt nu Blair op vakantie is, liet weten dat hij 'deze ongefundeerde opmerkingen over dokter Kelly niet gelooft'.

De zegsman, Tom Kelly, betuigde spijt en ontkende dat hij de wapenexpert in diskrediet wilde brengen. Tom Kelly is een van de twee officiële zegslieden van Downing Street 10, die regelmatig uit naam van Blair met een klein, selectief gezelschap journalisten spreken.

Voormalig minister en prominent Labour-lid Glenda Jackson beschuldigde de regering ervan 'van een slachtoffer een schurk te willen maken'. Ze vindt dat de woorvoerder vanwege zijn uitspraken moet worden ontslagen.

De voormalige VN-wapeninspecteur Kelly pleegde op 17 juli zelfmoord nadat was uitgelekt dat hij de bron was van de BBC-aantijging dat de regering de wapendreiging van Irak had overdreven. Een paar dagen voor zijn dood was Kelly verhoord door de parlementaire commissie die onderzoekt of de Britse regering in aanloop naar de oorlog in Irak doelbewust verkeerde informatie heeft verstrekt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief