Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brand in bossen bij Austerlitz

8 aug 03

In de bossen bij Austerlitz op de grens van de gemeenten Zeist en Driebergen woedt een brand. Dat meldde vrijdag een woordvoerder van de Utrechtse brandweer. De brand woedt volgens een woordvoerster van het Utrechts Landschap op landgoed Heidestein, dat samen met de landgoederen Bornia en Noordhout een aaneengesloten natuurgebied vormt.

Diverse korpsen uit de omgeving zijn even na 11.00 uur naar de brandhaard uitgerukt. In totaal zijn circa tachtig man ingezet. Volgens de zegsvrouw van het Utrechts Landschap, dat het gebied in beheer heeft, staat ongeveer anderhalve hectare bos in brand. Het vuur zou volgens haar beperkt blijven tot de begroeiing op de grond en is nog niet overgeslagen zijn op de bomen. Een onbekend aantal tijdelijke bewoners van een voormalig militair complex is geëvacueerd.

Een Chinook-blushelikopter van de Luchtmacht is ingezet bij het bestrijden van het vuur. De heli kan in een keer 9 kuub water lozen. De bedoeling is dat dat gebeurt in de kern van het gebied. De speciale bosbrandbestrijdingsvoertuigen van de brandweer rijden af en aan om uitbreiding aan de randen van het gebied te voorkomen. Om de weg naar het brandende terrein begaanbaar te maken is een onbekend aantal bomen gekapt.

Volgens een boswachter van het Utrechts Landschap valt de schade aan de natuur vooralsnog mee. "Behalve gras en struiken zijn alleen wat jonge grove dennen verbrand, maar die staan er over twee jaar gewoon weer. Van de grote grove dennen zijn alleen de onderste delen van de stammen geblakerd."

Rond 13.00 uur is het commando van de brandbestrijding overgenomen door leden van de brandweer uit Apeldoorn. "Die hebben meer ervaring met bosbrand dan wij", aldus de zegsman van hetUtrechtse korps. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief