Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bewoners Basra bekogelen militairen

9 aug 03

Honderden woedende bewoners van Basra hebben Britse militairen bekogeld met stenen en brandende autobanden. De inwoners van de Zuid-Iraakse stad zijn boos omdat de stroomvoorziening in de stad nog steeds zeer matig is en ook het tekort aan benzine nog niet is opgelost. Bij de ongeregeldheden zijn vier burgers gewond geraakt toen de Britten rubberkogels afvuurden.

Vier maanden na de aankomst van de Britse militairen in Basra verloopt de wederopbouw nog steeds moeizaam. De Irakezen moeten uren in de rij staan voor benzine. Ook de elektriciteitsvoorziening functioneert nog steeds op een minimaal niveau, zodat de bewoners geen gebruik kunnen maken van hun koelkasten en airconditioning. En dat bij temperaturen die boven de vijftig graden oplopen.

Volgens de Britten is het benzinetekort te wijten aan sabotage en het smokkelen van olie. Het verbeteren van de energievoorziening zou ernstig belemmerd worden door plunderingen, waarbij ook elektriciteitskabels worden gestolen.

De boze inwoners van Basra trokken onder meer op naar het hoofdkwartier van de Britse troepen, waar ze het herstel van de energievoorziening en de verbetering van de benzinetoevoer eisten. Om hun eisen kracht bij te zetten, gooiden ze stenen en brandende autobanden naar de militairen. Sjiitische geestelijken probeerden tevergeefs de massa tot bedaren te brengen.

Het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen in Irak heeft intussen laten weten dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken zich heeft overgegeven aan de coalitietroepen. Mahmoud Diyab al-Ahmed is de nummer 29 op de lijst van 55 meest gezochte Irakezen.

Enkele onbekende groepen van Iraakse islamisten hebben opgeroepen tot een guerrillaoorlog tegen de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in het land. De videoboodschap werd uitgezonden op de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Op de video zeiden vijf gemaskerde mannen dat ze tot de organisaties 'Witte Vlaggen', 'Moslim Jongeren' en 'Leger van Mohammed' behoren. "We willen tegen andere organisaties zeggen dat een guerrillaoorlog de enige manier is om het land te bevrijden en dat de buitenlandse troepen die hier naar toe zijn gestuurd aangevallen moeten worden", aldus een van hen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief